Review datum 6 september 2021

 

Ter Laak Orchids

 

Middenzwet 23
2291 HM Wateringen
Tel: 0174 870 110
Mail:info@orchidee.nl
www.orchidee.nl/nl

 

Introductie door de kweker

Phalaenopsis telen vinden wij het mooiste dat er is. Dit doen wij wereldwijd op het allerhoogste niveau. Absolute topkwaliteit behalen wij door de inzet van technische innovaties en continue ontwikkeling van ons product. Vanzelfsprekend op duurzame wijze, want respect voor de mens en zijn omgeving zit in ons karakter. Onze duurzame innovaties helpen ons om zo weinig mogelijk energie en water te verbruiken. De meest in het oog springende innovatie hierin is onze energiebesparende DaglichtKas (5 ha), welke sinds begin 2019 volledig in productie is.

Ter Laak Orchids is in 1954 opgericht en wordt momenteel gerund door de broers Eduard en Richard ter Laak. Een echt familiebedrijf dus!

In onze twee kwekerijen in Wateringen (17,5 ha) kweken wij jaarlijks zo’n 8 miljoen Phalaenopsisplanten voor tuincentra, bloemisten en retailers in heel Europa. Dit doen wij met een gedreven en enthousiast team van ruim 250 medewerkers. Met elkaar leggen we de lat steeds een beetje hoger. We geloven namelijk in samenwerking en investeren in duurzame relaties. Met elkaar komen we tot het beste resultaat en laten we consumenten wereldwijd genieten van onze Phalaenopsis.

Duurzame innovaties

Duurzaamheid zit verweven in ons DNA. Wij willen een positieve bijdrage leveren aan een duurzame wereld en onze milieu-impact minimaliseren. Dit zie je terug in alles wat wij doen. We investeren in duurzame oplossingen die helpen om ons energieverbruik te verlagen, CO2-uitstoot te verminderen en waterverspilling tegen te gaan. Dit realiseren we in samenwerking met het bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en onderwijs. De meest recente ontwikkelingen hierin zijn de bouw van onze energiebesparende DaglichtKas en ondergrondse waterberging.

DaglichtKas

In 2018 hebben wij naast onze bestaande kwekerij een nieuwe zeer duurzame DaglichtKas gebouwd (5 ha). Door speciale lenzen in het dek worden zonnestralen gecentreerd op een buis met daarin stromend water. Door het brandpunt wat ontstaat, wordt het water in deze buizen opgewarmd en opgeslagen. Deze warmte kunnen we direct óf op een later moment gebruiken bij het verwarmen van de kas, bijvoorbeeld in de nachten of winter. Het is een zeer technisch en vernieuwend systeem waarmee we 45-50% energie besparen, zonder dat dit ten koste gaat van de plantkwaliteit. Sterker nog; dankzij diffuus dubbelglas in het dek wordt de plantkwaliteit zelfs beter!

Ondergrondse waterberging

In onze kwekerijen willen we niet alleen energie besparen, maar ook water. Daarom hebben wij in 2017 een ondergrondse waterberging in gebruik genomen. Hiermee kunnen wij onbegrensd overtollig regenwater opslaan in de bodem. Dit regenwater kunnen we op een later moment oppompen en gebruiken voor het bevochtigen van de planten. En dat niet alleen; we gaan verzilting van de bodem tegen én helpen de omgeving droge voeten te houden bij hevige regenval. We helpen hiermee dus ook het Hoogheemraadschap Delfland!

En meer...

Naast bovenstaande projecten zijn we duurzaam in de breedste zin van het woord. We benutten onze oppervlaktes optimaal met een tweede teeltlaag, gebruiken ledverlichting en telen maximaal biologisch. We gebruiken recyclebare verpakkingen, investeren in warmtekrachtinstallaties en beschikken over een buitenscherm. Het is de kracht van het samenhangend geheel dat ons steeds verder brengt in duurzaam ondernemerschap.

 

Beoordeling

Zaterdag 6 november 2021 hebben we een rondleiding mogen krijgen bij Ter Laak.

 

We werden ontvangen in schitterende de winkel. Alles ziet er daar even mooi en verzorgd uit.Een enorme hoeveelheid aan Phalaenopsis is daar te zien en te koop. Van mini Phaleanopis in een simpele plastic pot tot grote bloemstukken samengesteld uit meerdere planten.

 

Ook al beperkt Ter Laak zich ‘slechts’ tot de Phaleanopsis, ze hebben inmiddels zo’n groot assortiment, zoveel kleuren en zoveel verschijningsvormen dat iedereen er wel met een mooie orchidee weer naar buiten kan lopen.

 

Erg fraai is de “zwanehals” Phaleanopsis. Hier is de tere bloemtak als een zwanenhals opgebonden is waardoor er een muur van bloemen ontstaat.

 

We kregen een korte introductie film te zien waar het hele proces van klein miniem plantje tot fraai bloeiende orchidee en daarna een korte rondleiding.

 

Wegens de vergaande automatisering in de kassen is het helaas niet meer mogelijk om door de kassen rond te lopen. Maar de wanden naar de kassen toe zijn volledig van glas waardoor je toch een fraai zicht hebt op de miljoenen planten die daar staan te groeien en te bloeien.

 

 

Dankzij een goede samenwerking met Ansu is ook het assortiment van Ansu bij Ter Laak te koop. Ansu is groot in Vanda’s, maar leveren ook vele andere planten zoals bijvoorbeeld de Tillandsia.

 

 

Conclusie

Ter Laak is een schitterende orchideeën kweker met een even zo schitterende winkel. Zij zijn zeer zeker een bezoekje waard, en het moet gek gaan wil je niet met minstens een bloeiende orchidee weer naar buiten lopen.

 

Note

Ansu heeft zelf geen eigen winkel. Het is voor de orchideeënliefhebber erg leuk dat Ter Laak de particulier de gelegenheid geeft om naast hun eigen collectie ook onder andere Vanda’s van Ansu te kunnen kopen.Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Goed
Soorten Vanda, Tillandsia en steeds meer
Prijsstelling Goed
Verkoop Webshop, Winkel (openingstijden, zie website)
Betaling Kontant, Pin
Bereikbaarheid Goed
Parkeergelegenheid Goed