Schild-, Dop- en Wolluizen, Bladluizen

Bron: www.nov-orchidee.nl


Wolluizen zijn evenals schild- en dopluizen moeilijk te bestrijden omdat ze zich beschermen door een wasachtige laag die niet schildvormig is maar als een los, wit spinsel (wol) over ze heen zit.
Ze kruipen in scheuten tot aan de basis van jonge bladeren. De wolluizen zelf zijn lichtgekleurd (meestal roze) en kunnen tot 1 cm lang worden. Ze blijven hun hele leven lang beweeglijk. Ze komen voor op talrijke soorten orchideeën (o.a. Cattleya, Phalaenopsis) en kunnen veel schade veroorzaken.


 

Bestrijding


Om bovenstaande luizen te bestrijden zijn eigenlijk alleen systemisch werkende (d.w.z. het bestrijdingsmiddel wordt door de plant opgenomen) middelen effectief. Het gebruik van deze middelen (o.a. Temik wordt veel gebruikt) is echter alleen toegelaten voor beroepskwekers. Voor particuliere gebruikers zijn deze middelen verboden.
Tegenwoordig zijn er niet zoveel middelen beschikbaar voor de particulier. Vroeger kon je nog middelen gebruiken als pirimifos-methyl (Actellic) en propoxur (Undeen), maar deze zijn voor de kleingebruiker ook niet meer beschikbaar.
Bayer brengt de volgende middelen op de markt die behalve tegen bladluis ook tegen schild- dop- en wolluis werken: imidacloprid (Admire), cyfluthrin (Baytroid plantenspray), deltamethrin (Decis ) en voor kuipplanten aanbevolen maar ook misschien in de orchideeëncultuur bruikbaar de Provado Plantpin, ook op basis van imidacloprid.

Het meest bruikbaar is Admire. Het is een wortelsystemisch middel, d.w.z. het wordt door de plantenwortels opgenomen. Je kunt het spuiten over het gewas (voor planten op een blokje afdoende) maar dompelen van potten of aangieten is zeker zo effectief zo niet effectiever. De plantenspray is alleen nuttig bij individueel bespuiten, voor kassen is deze niet toepasbaar.
Decis is een breedwerkend middel ook tegen o.a. bladluizen, trips, mineervlieg en witte vlieg. Al deze middelen zijn bij een tuincentrum te koop. Ook de firma AA (de producten staan veelal naast die van Bayer) levert vergelijkbare producten.

 

Denk aan uw gezondheid (en die van uw huisdieren)


Voor iedereen geldt: weet u ook wat u zelf binnen krijgt van het gebruikte bestrijdingsmiddel? En of dat zo erg is? Sommige stoffen vallen veel sneller uit elkaar tot iets onschuldigs dan andere. En hebt u zich ook wel eens afgevraagd of het gif dat u enkele dagen geleden spoot, bij het dompelen allemaal in het water terechtkomt waar u ook steeds weer uw handen insteekt? Waarmee u even later misschien in uw ogen wrijft?

Blijf voorzichtig met alle middelen, want hoewel vele zeer giftige middelen uit de handel zijn genomen, blijven het risicostoffen.
Ik heb met opzet alternatieve vormen van bestrijding even buiten beschouwing gelaten, maar vooral voor degenen die een (redelijk grote) kas hebben kan dit wel degelijk een goede optie zijn.
Voorkomen is beter dan genezen

Henk Smouter
Uit: Kring NO Brabant juni 2003


De ervaringen van onze leden:

Als het buiten niet te koud is, lijkt een oplossing de aangetaste planten een tijdje buiten te zetten. Wolluizen kunnen slecht tegen kou en overleven dit niet. De eitjes kunnen echter veel meer hebben, en ook na meerdere weken in de kou weten ze te overleven. Na enkele weken blijken de wolluizen dan meestal weer terug te zijn.

Een door ons zelf goed beproefd middel is Bayer Natria Insectenmiddel spray. Volgens de beschrijving zou 1 keer herhalen voldoende moeten zijn. Wij gaan echter uit van 2 keer herhalen met 7 dagen tussen de behandelingen in. De wolluis is dan gagarandeerd weg.

Dit middel werkt ook erg goed tegen bladluizen, dopluizen en schildluizen.


Hieronder enkele tips die u kunnen helpen plagen te voorkomen of in de hand te houden.