Boekenbeurs van Bert van Zuylen.

Bert van Zuilen is onder de orchideeën hobbyisten inmiddels een autoriteit, en niet alleen door zijn enorme kennis van al wat er geschreven is over orchideeën, maar zeer zeker ook door zijn enorme grote privee bibliotheek. Veel van de boekrecenties op onze website zijn dan ook van zijn hand.

Maar wie is die Bert van Zuylen nu eigenlijk? Gelukkig voor ons heeft hij een stukje autobiografie geschreven en met ons willen delen.

Autobiografie van Bert van Zuylen.

 

Dag allemaal,

Gebruikt u nog een fototoestel met filmrolletjes? Of een videorecorder? Of floppy-disks?
Toch zijn dit allemaal dingen die nog niet zo lang geleden hun bestaansrecht volop bewezen, en zelfs onmisbaar waren. Nu zijn ze (bijna) verdwenen. De Boekenbeurs kan aan dit lijstje toegevoegd worden. De tijd heeft haar ingehaald.

Zo’n 20 jaren geleden stond ik voor de allereerste keer met boeken op de jaarlijkse N.O.V.-dag in De Uithof. Ik verkocht toen bijna 100 boeken op die dag. Op de laatste Ruilbeurs verkocht ik maar 1 boek. Daarom gaat De Boekenbeurs haar deuren nu sluiten.

Er is 1 ding dat het in elk geval wat gemakkelijker voor me maakt om die deuren te sluiten. We gaan namelijk de kurkvloer van onze woning opnieuw laten lakken. Daarvoor moet de huiskamer leeggeruimd worden. De planten gaan zolang naar de badkamer en de logeerkamer. De meubels en mijn boekenverzameling moeten een tijdje opgeslagen worden in onze garage.

Maar dat gaat niet, want die staat vol met dozen met boeken! Daarom wil ik iedereen die nog boeken bij me heeft liggen vragen om zo snel mogelijk een afspraak met me te maken, zodat ze haar/zijn boeken kunnen komen ophalen.

Bent u nu van mij af? Nee hoor! Ik blijf boeken verzamelen, ik blijf orchideeen kweken en ik blijf bijeenkomsten bezoeken. We komen elkaar dus vast nog wel eens een keertje tegen. Alleen sta ik dan aan de andere kant van de verkooptafels. Als u, in de toekomst, vragen heeft over orchideeenboeken dan mag u me met een gerust hart mailen. Als ik iemand kan helpen dan zal ik dat zeker niet laten.

Rest me alleen nog om iedereen die ooit iets betekent heeft voor De Boekenbeurs heel, heel hartelijk te bedanken. Ik ga geen namen noemen, die lijst zou te lang worden en ik ben veel te bang dat ik iemand vergeet.

Die twintig jaren met De Boekenbeurs hebben me ontzettend veel plezier gebracht. De hebben me op plaatsen gebracht waar ik anders nooit zou kunnen komen. En ze hebben me ontzettend veel heel aardige mensen op mijn pad gebracht. Ik had het voor geen goud willen missen!!

Graag tot ziens,
Bert van Zuylen

 

Update:

Dag samen,

dit keer geen lijst met boeken die ik aan kan bieden, maar wel de aankondiging van een leuk drieluik. Toen ik nog met de boeken voor de Boekenbeurs door Nederland, Duitsland en België toerde was ik vaak “afhankelijk” van de welwillendheid van andere orchideeënliefhebbers. Beroepskwekers, organisatoren van orchideeëntentoonstellingen en/of ruilbeurzen, het waren allemaal mensen die hun stinkende best deden om er iets moois van te maken. Ik vond het dan altijd prachtig als hun evenement goed bezocht werd. Dat leverde heel veel leuke gesprekken op en vaak prachtige contacten. En eerlijk is eerlijk: een goed bezocht evenement was natuurlijk ook niet slecht voor de boekenverkoop.

Ik vind dus dat orchideeënliefhebbers niet alleen maar thuis moeten blijven zitten om van hun planten te genieten. Ze moeten vooral ook op stap om nieuwe contacten op te doen, en van anderen te leren. Heel veel evenementen en beurzen zijn ondertussen verdwenen, en daarmee zijn er ook minder mogelijkheden gekomen om kennis uit te wisselen over onze hobby. Daarom wil ik iets doen om een paar organisatoren van dergelijke evenementen aan nieuwe bezoekers te helpen.

Over een maand ga ik tijdens een drieluik een heleboel boeken voor echt speciale prijzen aanbieden.

Op zaterdag 13 mei neem ik 5 grote dozen mee met boeken over Europese, Amerikaanse en andere winterharde orchideeën naar de Open Dag van tuin orchideeën kweekster Judith Prins. Alle boeken die ik meebreng worden die dag verkocht voor de halve prijs. U kent mijn systeem, in alle boeken zitten voorin gele Post-it papiertjes met daarop de prijs van het boek. Alleen op deze ene dag, en alleen bij Judith worden de boeken verkocht voor de helft. Vanaf het moment dat ik naar huis rijd gelden weer de prijzen die op de Post-its staan. Ik heb geen lijst van de boeken die ik mee ga nemen, u kunt vooraf geen boeken reserveren. U zult dus naar de kwekerij moeten komen om van deze aanbiedingen te kunnen profiteren.

Judith Prins Tuinorchideeën
Zwartendijk 39A
2681 LP Monster

Op zaterdag 27 mei neem ik 5 grote dozen met allerlei boeken mee naar de Ruilbeurs van Kring Arnhem in Oosterbeek. In die dozen zitten grote en kleine boeken, dunne en dikke boeken, oude en nieuwe boeken, mooie en minder mooie boeken. Boeken in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Maleis en misschien in nog wel meer talen. Alle boeken die ik meeneem worden verkocht voor dezelfde prijs: 5 euro per stuk. Ik heb geen lijst van de boeken die ik mee ga nemen, u kunt vooraf geen boeken reserveren. U zult dus naar de Ruilbeurs moeten komen om van deze aanbiedingen te kunnen profiteren.

Ruilbeurs Kring Arnhem 
Lebret Zalencentrum
Lebretweg 51
Oosterbeek

Op zaterdag 3 juni neem ik 5 grote dozen met allerlei boeken mee naar de Open Dag van Akerne Orchids in Schoten bij Antwerpen. In die dozen zitten grote en kleine boeken, dunne en dikke boeken, oude en nieuwe boeken, mooie en minder mooie boeken. Boeken in het Nederlands, Duits, Engels, Frans, Maleis en misschien in nog wel meer talen. Alle boeken die ik meeneem worden verkocht voor dezelfde prijs: 5 euro per stuk. Ik heb geen lijst van de boeken die ik mee ga nemen, u kunt vooraf geen boeken reserveren. U zult dus naar de Open Dag moeten komen om van deze aanbiedingen te kunnen profiteren.

Akerne Orchids
Laarsebeekdreef 4
2900 Schoten
België

mvg,
Bert van Zuylen