Bladluizen

 

Bladluizen vormen een veelvoorkomende plaag in vele soorten planten. Er komen ongeveer 80 soorten luizen voor die hun voedsel halen uit plantencellen. Op orchideeën komen slechts 2 soorten luis veelvuldig voor dit zijn de Groene Perzikluis (Myzus persicae) en de Katoenluis (Aphis possypii).

De schade die luizen veroorzaken komt voort uit het beschadigen van de cel door hun zuigsnuit waarmee zij plantensappen aan de cel onttrekken. Omdat luizen voornamelijk houden van de jonge en nog niet uitgegroeide bladeren, hiervan zijn de celwanden nog zeer zacht), wordt de schade nog meer verergerd.

De ingeprikte cellen groeien niet meer maar de omringende cellen wel. Hierdoor ontstaan gekrulde en vervormde bladeren die soms scheuren. Hierdoor wordt de plant weer meer vatbaar voor schimmels en bacteriën. Een ander nadeel is het feit dat de luizen hun uitwerpselen achterlaten op het blad. Deze bevatten veel suikers en hierop ontstaat de zogenaamde roetdauw. Hierdoor kan het blad geen zonlicht meer ontvangen en sterft uiteindelijk af.

 

De levenscyclus van de luis bestaat uit 6 stadia. Van het ei of larve stadium komt de luis in 4 verschillende nymf stadia tot hij volwassen is. In dit stadium krijgt het dier vleugels zodat hij andere waardplanten kan zoeken.

Dit alles gebeurt in 7 dagen. In totaal kan de luis dan 15- 40 generaties per jaar produceren, bij ideale omstandigheden.

 

Bestrijding:

Huismiddeltjes:

Groene zeep met spiritus. 90 ml spiritus 140 ml water en 3 druppels afwasmiddel of groene zeep. Goed schudden en op de luizen sproeien. Let goed op bloemen want deze kunnen er vlekken door krijgen.

U kunt proberen de luizen eraf te wassen maar bedenk dat de eieren vast gekleefd zitten aan en vaak onder het blad.

 

Insectididen:

Insecticiden op basis van malathion, acephate,diazinon en methiocarb. Spuitbussen met insecticiden op deze basis zijn bij ieder tuincentrum en plantenwinkel te koop. Deze middelen werken vaak uitstekend. Na 1 week komen er weer nieuwe eieren uit dus dan kunt u de behandeling herhalen indien nodig.

 

Biologisch:

Luizen kunnen met een scala aan natuurlijke vijanden bestreden worden. Het Lieveheersbeestje is de meest bekende maar er zijn ook gaasvliegen en luismijten, deze verorberen tot 100 luizen per dag.

Natuurlijke bestrijders zijn o.a. te verkrijgen bij Entocare.