Slakken

Een plaag die moeilijk uit te roeien is vormen de slakken, zowel huisjesslakken als naakt slakken. Vooral iedereen die wel eens groente geteeld heeft in de moestuin weet welke schade deze dieren kunnen aanrichten. Overdag houden slakken zich schuil op donkere en vochtige plaatsen om 's nachts op voedseltocht te gaan. Ze komen met name in kassen voor omdat de omstandigheden daar 's nachts vochtiger zijn dan in de huiskamer. Omdat in de zomer er altijd wel deuren of ramen openstaan in de kas kunnen zij eenvoudig binnenkomen. In de tuin wemelt het ook meestal van de slakken, kijk maar eens naar uw Hosta's of Delphiniums, de vele gaten in het blad vertellen u genoeg.

Slakken kunnen het hele jaar door een plaag vormen in de kas. De temperatuur en de luchtvochtigheid blijven ideaal. De schade die veroorzaakt wordt is meestal aan de wortels of zachtere (jonge) bladeren en bloemen en kan echt enorm zijn. In een nacht kan een grote slak alle wortels en bloemen aanvreten van een van uw dierbare planten. Het duurt dan wel even voordat de plant weer goed aan de groei is en op de volgende bloemen kunt u weer een jaar wachten.

Slakken leggen hun eieren in de grond ( of bark) of in holtes van b.v. de schors waarop de planten opgebonden zijn. Na 14 dagen komen de eieren uit. De jonge slakken blijven nu nog in groepen bijeen. Eenmaal volwassen kunnen slakken meer dan een jaar in leven blijven.

 

 

Bestrijding:

Handmatig en voorzorgsmaatregelen:
Na het sproeien of nevelen komen slakken al snel te voorschijn. Ze zijn dan eenvoudig met de hand weg te nemen.
Als het donker wordt komen slakken zeker tevoorschijn. Het is raadzaam eens in de week eens met een zaklamp rond te lopen als het donker is. U heeft zeker resultaat. Indien u overdag vraat constateert en er zijn nog wat goede wortels over komt de slak zeker dezelfde avond de rest ervan opeten. Hij blijft in de buurt. Ook slijmsporen duiden op een slak in de buurt.
Oude middeltjes als bier een aardappelen neerleggen leveren ook resultaat.

Chemische bestrijding :
Slakken korrels zijn al vele jaren in de handel. Enkele voorbeelden hiervan: