Thrips

 

 

Dit langwerpig gevormde insect is 1-2 mm groot. Op de vergrote foto komt de kleur goed uit maar voor de mens ziet hij er op het blad grijs uit. Ook dit dier heeft een steek zuigsnuit en doet zich te goed aan bladcel sappen waarbij ze de cel kapot steken. Zij brengen in tegenstelling tot de luizen geen giftig speeksel in de cel maar vullen deze met lucht. Na enige tijd krijgt de plant een grijsachtig en verdroogd uiterlijk omdat alle cellen leeggezogen zijn. Deze insecten kunnen zich makkelijk verplaatsen en veroorzaken op die manier snel veel schade.

De thrips legt zijn eieren in het bladweefsel. Deze komen na 8 dagen uit.De jonge larven zijn witachtig van kleur en leven in groepen tezamen in een later stadium verspreiden ze zich over het blad. Na 14 dagen begint de verpopping.

 

Aangezien deze dieren houden van een lage luchtvochtigheid krijgen uw planten als het goed is niet zo snel last van deze plaag. (zie kweekwijzen). Vooral kamerplanten met zacht en dun blad die bij de centrale verwarming staan zijn een gewild slachtoffer. De meest voorkomende soorten thrips zijn de Gestreepte Kasthrips (Parthenothrips dracanae) en de Tabaksthrips (Thrips tabaci). De Californische Thrips (Frankliniella occidentalis) is vooral moeilijk te bestrijden vanwege zijn grote resistentie voor diverse insecticiden.

Bestrijding:


Als eerste is vooral belangrijk de luchtvochtigheid te verhogen naar 75-80% omdat de plaag zich dan ieder geval minder snel verspreidt. Thrips houdt niet van hoge luchtvochtigheid. Dit alleen zal niet voldoende zijn om van de dieren af te komen. Spoelen met water en een oplossing van zachte gele zeep (20g p liter) en 10cc brandspiritus (methanol) zijn een eenvoudige oplossing. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert kunnen de volgende middelen uitkomst bieden.

Insecticiden als:

Op biologische wijze kan geprobeerd worden met de roofwants te werken. Deze dieren zijn te koop bij gespecialiseerde bedrijven. Ze voeden zich met insecten waaronder thrips maar ook met mijten.