Hulp voor beginners

12 populaire soorten en hun verzorging

De laatste jaren zijn er veel soorten orchideeën op de markt gekomen. Door de vele prachtige hybriden die voor gunstige prijzen in vele bloemenwinkels en tuincentra te koop worden aangeboden is momenteel een ieder in de gelegenheid soms maanden lang van de prachtige bloemen van de orchidee te genieten.

Als de plant is uitgebloeid is er de uitdaging voor mensen met groene vingers die weer in bloei te krijgen. En hoewel bij vele planten een verzorgings etiket is toegevoegd blijven vele mensen met vragen zitten.

De meest populaire planten die aangeboden worden zijn:

Cattleya Cymbidium Dendrobium Phalaenopsis Masdevalia
       
Miltonia Odontoglossum Oncidium Paphiopedilum
       
Phalaenopsis Vanda Vuylstekeara Zygopetalum

 

 

Cattleya

   
Herkomst: Zuid- Amerika  
Omstandigheden: Matig-warm  
Bloeitijd: Divers  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water Grote planten 2 x per week Kleine planten 1 x per week 1 x per week
Licht Cattleya's houden van zoveel mogelijk licht, het blad moet lichtgroen van kleur zijn en net niet verbranden. Maar lichte schaduw in de kas of in de kamer een oost of west venster geven vaak ook een goed resultaat.

Ook in de rustperiode ( winter) kunnen deze planten de volle winterzon krijgen.

Schermen is niet nodig.

Luchtvochtigheid

De minimum luchtvochtigheid is 50% maar 70% is beter. Gedurende de nacht mag de luchtvochtigheid nog meer omhoog gebracht worden. Zorg voor ventilatie.

De luchtvochtigheid houden op 50-60%.

Voldoende ventilatie

Temperatuur Nachttemperatuur 16-20°C Overdag 22-28°C . Temperaturen tot 32° worden verdragen mits er goed geneveld wordt

Minimum nacht temperatuur 14°-16°C

Overdag 20-24°C

   
Natuurlijke groeiplaats Cattleya's komen voor in Centraal en Zuid-Amerika waar ze als epitfyt of lithofyt groeien. Er zijn ongeveer 70 soorten botanische Cattleya's in diverse formaten. Alle planten hebben een pseudobulb voor de opslag van vocht met daarop 1 of 2 langgerekte bladeren. Na de bloei verschijnt de nieuwe groeischeut aan de onderkant van de uitgebloeide bulb als groeipunt. Alle Cattleya's hebben vrij hard blad wat er op duidt dat ze vrij veel licht of zon krijgen in hun natuurlijke omgeving. De grote bulben duiden erop dat ze ook onregelmatig water krijgen gedurende het jaar en dat ze een drogere periode geen probleem vinden. De bloeiperiode is ongeveer 2-3 weken.
Bijzonderheden

Cattleya's hebben zeer attractieve bloemen in de meest schitterende kleurencombinaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diverse Zuid-Amerikaanse landen deze plant tot hun nationale symbool hebben verkozen. Er zijn nogal wat soorten orchideeën nauw verwant aan de Cattleya en hiermee worden veel mooie kruisingen verkregen. Met name de Laelia en de Sophronitis worden hiervoor gebruikt. De aanduiding SLC betekent dan ook Sophrolaeliacattleyea en LC respectievelijk Lealiocattleya. Kruisingen met Sophronitis erin houden van iets koelere temperaturen.

Deze planten zijn zeer geschikt voor de huiskamer kweek, helaas duurt de bloei echter niet zo lang. De plant in uitgebloeide staat is vrij fors en heeft grote leerachtige bladeren.

 

Cymbidium

   
Herkomst: Zuid-Oost Azië  
Omstandigheden: koel  
Bloeitijd: in de late herfst tot het voorjaar  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water

Zodra de nieuwe scheut goed groeit is mest heel belangrijk. 1 Ec (= 1 gram per 1 liter), 1 x per week,op natte grond ivm verbranding. 1 x per maand goed doorspoelen met schoon water.

Tijdens de groeiperiode veel water geven ( mei-aug) 3 x per week. Tijdens de lange bloei in het voorjaar 1-2 x per week.

van eind aug tot half oktober, 1 x per week weinig water geven tot bloeistengel zichtbaar wordt. Dit zal medio oktober gebeuren.
Licht Deze planten houden van veel licht. De meeste tijd van jet jaar kunnen ze de volle zon verdragen. Slechts schermen van mei-aug. De plant kan nu in het volle licht staan. Kijk wel uit voor felle zon begin september.
Luchtvochtigheid Zoals de meeste orchideeën houden ook Cymbidiums van veel frisse lucht en een hoge luchtvochtigheid van 60-75% Idem.
Temperatuur

In de periode van nov -apr. dag temperatuur van 16-20°C, en 's nachts 14-16°C

In de periode van mei tot en met aug overdag 20-27° en "s nachts tot 22°C is geen probleem. Zorg bij hoge temperaturen wel voor voldoende luchtvochtigheid.

Start eind augustus met een periode van 30-40 dagen met het geven van een zeer koele nacht temperatuur, 7-10°C tot 15-18°C overdag. Plaats de plant eventueel buiten. De nacht temperatuur mag niet boven de 12-14°C komen anders gaat de plant niet bloeien.

Vooral de koude nachten zijn heel belangrijk. Hoe groter het verschil tussen dag/nacht hoe beter het is. Je bent natuurlijk wel afhankelijk van de buiten Temp.

Vanaf half tot eind oktober verschijnt de bloeistengel. Als deze goed groeit kan de temperatuur weer iets omhoog, zie hiernaast.

   
Natuurlijke groeiplaats

Cymbidiums komen voor in diverse landen in Zuid-Oost Azië, b.v. in de Himalaya,China, Japan,Filippijnen tot aan de kust van Australië. Er zijn ongeveer 60 botanische soorten die in zeer verschillende omstandigheden groeien, van hoog in de bergen tot in de savanne.

De soorten die gebruikt zijn voor de hybriden komen veelal wel ui het bergachtige gebied. Zij krijgen daar veel licht en een groot deel van het jaar ook de volle zon. Als de dagen korter worden koelt het in de bergen 's nachts goed af naar zo'n 7 °C bij helder weer. Overdag blijft het dan ook wat koeler ook nog gedurende de hele bloeiperiode.

Bijzonderheden

Cymbidiums zijn vrij grote en makkelijk te kweken planten, het voordeel is dat ze zeer lang bloeien, met mooi fel gekleurde bloemen en dat ze weinig last hebben van ziekten en plagen. Het nadeel is dat het toch moeilijk is ze weer in de bloei te krijgen. Vaak lukt het niet die koele periode te geven en wordt er te veel water gegeven en te weinig licht. Het resultaat is een plant die maar nieuwe scheuten maakt wat resulteert in een pot vol smalle lange bladeren.

Het is van essentieel belang dat de koele lichte en droge periode gegeven wordt.

Let er op niet te mesten tijdens de droge periode. Zwarte punten aan het uiteinde van het blad kan duiden op een teveel aan zouten in het potmedium. De planten kunnen een redelijk lange periode buiten doorbrengen. De enige plagen die te verwachten zijn zijn dop of schild luis, en buiten kunnen wortels of nieuwe bloeistengels aangevreten worden door slakken.

Als uw bloemen plotseling van kleur veranderen ( vooral de lip) dan is de bloem waarschijnlijk bestoven.

Na enkele jaren is de plant zo groot geworden dat hij gescheurd kan worden. De beste periode hiervoor is het vroege voorjaar.

 

Dendrobium Phalaenopsis

 
Herkomst: Zuid-Oost Azië  
Omstandigheden: Matig  
Bloeitijd: Zomer  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water 1 tot 2 maal per week pot vol gieten. Na een half uur leeggieten en uit laten lekken. Als de nieuwe scheut goed aan de groei is, bemesten met 1 gram per liter, op een nat mengsel. 1 x per week pot vol gieten. Na een half uur leeggieten en uit laten lekken.
Licht

Veel licht.
Vermijdt zeker direct zonlicht in de zomerperiode

Veel licht.
In winterperiode is direct zonlicht geen probleem.
Luchtvochtigheid Hoog : 70-80 %
Sproei elke dag in de ochtend
Zorg voor voldoende ventilatie
60-70%
Sproei elke dag in de ochtend
Zorg voor veel ventilatie bij koeler weer
Temperatuur Dag temperatuur : 25-35 °C
Nacht temperatuur : 18-20 °C
Dag temperatuur: 18-25°
Nacht temperatuur: 16-18°C
   
Natuurlijke groeiplaats Er zijn ongeveer 900 soorten Dendrobiums verspreid over diverse landen als: India, China, Zuid-Oost- Azië, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Australië en Nieuw-Guinea.
De planten groeien op diverse plaatsen, van direct op zeeniveau tot hoog in de bergen.
De botanische Dendrobiums hebben dan ook verschillende kweekwijzen.
Voor de hybride soorten die uit diverse botanische soorten zijn samengesteld wordt een gematigd kweekadvies gegeven met een drogere en koelere periode in de winter.
Bijzonderheden

Let erop dat er geen water in nieuwe scheuten blijft staan, dit geeft zeker rotting van de scheut als de temperatuur aan de lage kant is. Let op : de nieuwe scheut is erg spint en thrips gevoelig, vooral als de plant in huis bij de cv staat.
De bloemen verschijnen gedurende de zomer aan de zijkant van de stengel.
De bloemaanleg wordt gestimuleerd door de koude of droge periode.
Aan het einde van de droge periode kan de stengel iets indrogen, geef dan toch iets meer water.
leuke plant met een lange bloei tijd.

 

Masdevalia

 
Herkomst: Zuid-Amerika  
Omstandigheden: koel - matig  
Bloeitijd: herfst winter  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water Deze planten hebben fijne wortels en daardoor is het nodig een vrij constante water toevoer te hebben. Zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Zet de planten op kleikorrels in een laagje water. Bemesten alleen in de maanden mei juni en juli, 1 x in de 2 weken, en dan de helft van de concentratie van wat je aan de andere orchideeën geeft. Masdevallia is erg gevoelig voor te veel mest. De planten hebben niet echt een rustperiode. In de winter is het ook noodzakelijk de wortels niet uit te laten drogen.
Licht half schaduw tot schaduw, geef vanaf november meer licht. In de winter mogen de planten al het licht krijgen dat er is. Plaats de planten bij voorkeur  voor het raam tot eind maart.
Luchtvochtigheid De luchtvochtigheid moet hoog zijn, deze planten zijn iets minder gevoelig voor schimmels maar bij koele vochtige omstandigheden moet toch goed geventileerd worden. Door de koelere temperaturen in de winter en de altijd vochtige wortels blijft de luchtvochtigheid vrij eenvoudig hoger. Let er wel op dat  goede ventilatie bij koele mstandigheden zeer belangrijk is.
Temperatuur Tijdens de zomer maanden loopt de temperatuur al gauw op tot 23-25 °C. Probeer de planten zoveel mogelijk koel te houden. De ideale dag temperatuur in de zomer is 17-20°C Nachttemperatuur van 12-15°C. Dagtemperatuur 15-18°C is gewenst. Zorg in ieder geval voor een lage nachttemperatuur van 10-14°C. Iets lagere nachttemperatuur mag ook nog.
   
Natuurlijke groeiplaats Masdevallia's groeien in de natuur op vrij grote hoogte in Centraal en Zuid-Amerika. Zij krijgen daar een hoge lichtintensiteit, vochtige en koele nachten en overdag weer een iets hogere temperatuur zodat het verschil tussen dag en nacht meer dan 10°C bedraagt. Doordat de planten fijne wortels hebben en geen pseudobulben hebben hebben ze geen echte rustperiode en constant vrijwel de zelfde temperaturen nodig. De familie van de Masdevallia's telt meer dan 350 soorten en er worden nog regelmatig nieuwe soorten ontdekt, de soort is verwant aan de familie van de Pleurothallis en de Dracula's.
Bijzonderheden

Masdevalia is absoluut geen beginnersplant, verzorging kan soms zeer complex zijn. Begin je met Masevalia, begin dan met een niet al te dure hybride. Hybrides zijn veelal makkelijker in de verzorging, en redt de plant het toch niet, dan is ook de schade niet zo groot.

Het potmedium voor Masdevallia's kan wat fijner van structuur zijn dan voor veel andere soorten orchideeën omdat de wortels vochtig mogen blijven. U kunt sphagnum toevoegen om het medium vochtiger te houden.

Let goed op de ventilatie. Bij te weinig ventilatie ziet u dat de nieuwe scheuten gaan smetten, rotten en afsterven.

Indien u echt vaak vergeet de wortels nat te houden sterft de plant vrij snel af. De bladeren vallen heel snel en nieuwe bladeren worden niet meer gevormd.

Masdevallia's zijn gevoelig voor zouten. Gewoon leidingwater bevat ook zouten in een concentratie die net nog aanvaardbaar is voor Masdevallia's. Bent u in de gelegenheid om regenwater te geven dan is dat bijzonder aan te raden, zelfs al is dat niet dagelijks mogelijk.

Indien u wel altijd leidingwater geeft kunt het beste 1 x per jaar een nieuw potmedium geven. U bent dan meteen van alle zouten af die zich verzameld hebben in het oude potmedium.

 

Miltonia

 
Herkomst: Costa-Rica  
Omstandigheden: matige/ koele kas  
Bloeitijd: herfst of voorjaar  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water In de zomer veel water geven, 2 x per week. De pot mag 1-2 dagen droger voelen. Bij teveel water verrotten de nieuwe wortels, vochtigheid. Bij donker winterweer droger houden. Anders 1 x per week goed water geven. Potmedium niet helemaal uit laten drogen.
Licht In de winter kan de plant voor het aam staan zonder extra bescherming tegen de zon. vanaf eind maart aan schermen tot en met september. Als de plant te veel licht krijgt wordt het blad roodachtig. De plant kan in het volle licht staan vanaf oktober tot en met eind maart.
Luchtvochtigheid Luchtvochtigheid op 65-75% overdag en 's nachts 80-85%. Voldoende ventilatie geven Luchtvochtigheid aanhouden. Let wel op voldoende ventilatie i.v.m. schimmel en rot.
Temperatuur Zomernacht temperatuur 17°C            Zomerdag temperatuur 22-24°C, zo koel mogelijk. Winternacht temperatuur 14-16°C    Winterdag temperatuur 20°C
   
Natuurlijke groeiplaats Deze epifytisch groeiende planten komen voor op 300 tot 1500 meter hoogte. Er zijn ongeveer 6 soorten bekend. De aangeboden planten zijn veelal kruisingen met Miltonia een verwacht geslacht met 10 bekende botanische soorten. De soort wordt ook veel gebruikt in kruisingen met Cochlioda, Oncidium, en Odontoglossum.
Bijzonderheden In algemeen best moeilijke plant.
De bloeitijd is in de herfst maar ook in het voorjaar kan er een bloeitak ontstaan. De plant bloeit op de laatst gevormde bulb meestal met 2 bloeitakken. Na de bloei de takken verwijderen. De plant gaat dan een rustperiode in maar wordt wel veel vochtiger gehouden dan de meeste orchideeën. Dit omdat de plant meteen begint met het vormen van  nieuwe scheuten.

In de zomer kunnen de planten eventueel buiten in de schaduw worden gezet. Dit is goed voor de ontwikkeling van de nieuwe bloemknoppen. Indien de bladeren van de plant buiten roodachtig gaan worden krijgt de plant teveel licht. Bij te weinig water wordt het blad lichtgroen en slap en kan ook  naar oranje verkleuren.

Let op harmonica blad dat is een groei stoornis, komt door te lage luchtvochtigheid en te droog kweken , zelfs beroepskwekers hebben hier last van. door het zachte blad , jonge scheuten in het voorjaar, snel last van Spint en Thrips.

In de zomer kan de plant 1 x per 14 dagen bemest worden met gewone universele plantenmest 20-10-10.( NPK)

 

Odontoglossum

 
Herkomst: Midden en Zuid-Amerika  
Omstandigheden: Koele kas  
Bloeitijd: voorjaar  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water De Odontoglossum houdt van veel water tijdens de groeiperiode maar moet wel tussendoor opdrogen. Dompelen en nat wegzetten is een goed systeem vooral als de plant in een bak kleikorrels staan met een laagje water onderin, zodat het de pot niet raakt. Matig water geven tijdens de koude periode De nieuwe scheuten ontstaan in deze periode en deze zijn gevoelig voor rot. De wortels mogen nooit helemaal uitdrogen.
Licht Deze planten houden van licht, maar in de zomer maanden moet er toch goed gescherm worden, tot 75%. Omdat Odontoglossums niet zo'n dik blad hebben is de kans op verbranding groter dan bij b.v. Vanda's. In de rustperiode ( wintermaanden) kan de plant het volle licht verdragen. Er hoeft in deze periode niet geschermd te worden.
Luchtvochtigheid Zeer hoog. Werk in de zomer met bakken kleikorrels en sproei dagelijks. Zorg voor veel ventilatie. Zie temp. Hoge luchtvochtigheid en sproeien helpen mee om de temperatuur in de zomer te temperen. In de rustperiode kan de luchtvochtigheid iets lager zijn dan in de zomer, 65-75%. Zorg voor voldoende ventilatie bij koele nachttemperatuur.
Temperatuur Koude kas temperaturen. Tijdens de zomerdag zo koel mogelijk houden met een max van 25-27°C. Zomernacht temperatuur 16-18°C. Winternacht temperatuur 8-13°C

Winterdag temperatuur 17-20°C

   
Natuurlijke groeiplaats Er zijn ongeveer 60 soorten Odontoglossum, zij komen vooral voor in berggebieden in Zuid en Midden Amerika.  In landen als Peru, Equador, Colombia en Venezuela komen de meeste soorten voor. De planten moeten koel gekweekt worden omdat zijn in berggebieden voorkomen tot op 3600m hoogte. Het regenseizoen duurt daar het hele jaar en 's nachts is er veel nevel. Hoog in de bergen staat ook altijd wat meer wind.
Bijzonderheden

De planten hebben wat fijner potmedium nodig in verband met hun dunnere wortelstructuur. Geef na de bloei iets minder water.

Goed water door latende potten gebruiken , de dunne wortels rotten snel weg.
Veel van de soorten groeien als twijg epiphyt. Zeer gevoelig voor te veel water.

Om de twee jaar kan de plant verpot worden en als er 8-10 bulben zijn kan de plant ook gescheurd worden.

Als voorzorgsmaatregel kan de jonge scheut behandeld worden met een fungicide om het risico op rot te reduceren.

Odontoglossums worden al vele jaren gebruikt in kruisingen. Gedeeltelijk werd hiermee verkregen dat de nachttemperatuur iets hoger kon  zijn en zo eenvoudiger te kweken is. De kruisingen tussen verschillende soorten hebben ook nieuwe namen gekregen. Hieronder volgt een lijst nieuw gecreeërde namen.

Odontonia = Miltoniopsis x Odontoglossum

Odontocidium = Oncidium x Odontoglossum - geeft gele bloemkleur

Vuylstekeara = Cochlioda x Miltonoipsis x Odontoglossum - veel aangeboden is "Cambria Plush" deze planten kunnen een iets hogere nachttemperatuur hebben.

Odontioda = Odontoglossum x Cochlioda - geeft mooie rode kleur- planten zijn momenteel ook weer veel terug gekruisd en lijken nu weer veel op Odontoglossum. De kruisingen met Odontoglossum crispum geven witte variëteiten.

Wilsonara = Odontioda x Oncidium of Odontocidium

 

Oncidium

 
Herkomst: Midden en Zuid-Amerika  
Omstandigheden: matige kas  
Bloeitijd: najaar  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water Tussen de watergiften door mag de plant wel droog worden, maar niet geheel uitdrogen tijdens de groei. De nieuwe scheut groeit snel en heeft veel voedsel en vocht nodig voor het vormen van de nieuwe bulb die de groeischeut  moet gaan produceren. Is de bulb volgroeid geef dan wat minder water. In de rust periode na de bloei 1 x per week water geven. Laat de plant goed droog worden voor de volgende water gift. Ga weer meer gieten als de nieuwe scheut zichtbaar wordt.
Licht Helder licht zodat het blad helder groen blijft. Indien het blad licht kleurt iets meer schermen maar zo weinig mogelijk In de winter mogen de planten alle licht krijgen. Er hoeft niet geschermd te worden
Luchtvochtigheid De planten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig en veel frisse lucht. In de wintermaanden kan de luchtvochtigheid wat minder zijn de ventilatie wel op peil houden.
Temperatuur Zomer dag temperatuur 24 tot 28°C en 's nachts 15-18°C. Dag temperatuur 20-22°C en 's nachts minimum 12-14°C.
   
Natuurlijke groeiplaats De familie van de Oncidium is groot en telt meer dan 450 soorten. Recent worden nog steeds nieuwe soorten gevonden. Deze planten groeien als epifyt en enkele botanische soorten als lithofyt. Vele soorten Oncidium worden gebruikt in kruisingen vanwege de lange houdbaarheid van de bloemen en de helderheid van de bloemkleur.
Bijzonderheden Deze planten groeien vrij snel en kunnen ieder jaar verpot worden. Indien de plant te groot wordt kan deze gescheurd worden. Zorg ervoor 3 tot 5 scheuten over te houden voor de nieuwe plant.

Indien de plant in de groeiperiode te nat wordt gehouden en er te weinig ventilatie is kan de nieuwe scheut wegrotten. (zie bij ziekten onder schimmels).

 

Paphiopedilum

 
Herkomst: Zuid-Oost Azië  
Omstandigheden: matig  
Bloeitijd: op diverse tijden  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water In de groeiperiode 1 tot 2 x per week ( bij warm weer) water geven. Laat de pot weer droog worden. Giet nooit water in de scheuten, hierdoor ontstaan snel smet plekken. In deze periode1 x per 10 dagen water geven. Tijdens koude perioden nog minder water geven.
Licht Deze planten dienen in de zomer zwaar geschermd te worden. In de winter kunnen de planten korte periode het volle zonlicht verdragen. Vanaf maart beginnen met schermen tot half november.
Luchtvochtigheid In de zomerperiode kan de luchtvochtigheid hoog zijn 60-70%. Ventilatie is noodzakelijk Luchtvochtigheid in de winterperiode lager houden 50-60%, ventilatie is in de winter nog veel belangrijker .i.v.m. schimmel.
Temperatuur Minimum nacht temperatuur 15°C

Optimale dag temperatuur 25° max. 35°C

Minimum nacht temperatuur 16°C

Maximum dag temperatuur 23° C

   
Natuurlijke groeiplaats Paphiopedilums komen voor in Zuid-Oost Azië met name in de landen Thailand, China, Malaya, Vietnam, Indonesië, Nieuw Guinea tot de Solomon eilanden. Resent werden nog enkele nieuwe soorten gevonden in China. De planten groeien terrestisch, epifytischof als lithofyt. Sommigen in de schaduw, anderen enige uren in de volle zon in de spleten van de rotsen. Het zuurstofrijke water stroomt om de wortels in het regenseizoen. Andere soorten die hoger in de bergen groeien hebben enige maanden droogte en koude nodig om in bloei te komen.
Bijzonderheden Om de 1 of 2 jaar verpotten. Let goed op het potmedium. Indien dit gaat verpulveren, er schimmeldraden te zien zijn of witte aanslag ontstaat op de bark kunt u het beste verpotten. De wortels zijn dik en levende wortels voelen stevig aan en hebben een witte groeipunt met wortelharen. Oude wortels voelen hol zijn makkelijk in te knijpen en hebben een bruine kleur. Deze wortels kunt u verwijderen alvorens het nieuwe potmedium toe te voegen.

Omdat de nieuwe scheuten dicht boven het potmedium groeien komt er bij het water geven snel water in de nieuwe scheut. Indien de temperatuur te laag is en de ventilatie onvoldoende ontstaan heel snel bruine plekken en gaat de nieuwe scheut nog wel eens verloren. Indien u een goed gezonde plant heeft ontstaat er snel weer een nieuwe scheut. Voorzichtig ermee. ( zie foto's ziekten)

Paphiopedilums bloeien niet allemaal even makkelijk. Dit heeft vaak te maken met het feit dat sommige soorten een hoge nachttemperatuur willen en anderen b.v Chinese soorten een koude en droge  periode in de winter. Probeer een nachttemperatuur bij deze soorten van 8-10°C en dag temperatuur van 18-20°C en geef 4-6 weken geen water. Nevel de plant wel om de dag. Sommige botanische soorten groeien onder vrij extreme omstandigheden.

Al vele jaren worden Paphiopedilums gebruikt voor het creeeren van hybriden. De botanische soorten vragen per soort zeer verschillende groeiomstandigheden. Bij het ontwikkelen van hybriden kan het voorkomen dat 2  of meer soorten gekruist worden met zeer uiteenlopende kweekwijzen. Hierdoor kunnen moeilijkheden ontstaan bij met name het in bloei krijgen van de plant. Bij sommige hybriden is nog redelijk duidelijk te zien welke botanische soorten gebruikt zijn en de cultuur kan daarop aangepast worden.

 

Phalaenopsis

 
Herkomst: Zuid-Oost Azie  
Omstandigheden: Warm  
Bloeitijd: hele jaar gedurende enkele maanden  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water 2 x per week water geven, het hele jaar door het plantmedium licht vochtig houden, water onderin de pot uitgieten.  
Licht Deze planten houden van schaduw.
Vermijd zonlicht, vooral in de periode van maart tot eind oktober.
Teveel licht kleurt het blad roodachtig of geeft verbrandings verschijnselen.
 
Luchtvochtigheid Zorg voor voldoende luchtvochtigheid, 60 tot 80 % en normale ventilatie  
Temperatuur Minimum Nacht temperatuur 16°, liever tijdens groei en bloei periode 18-20°C

maximum dagtemperatuur 27°C.

2 maanden na de bloei 8 tot 10 weken koeler, bijvoorbeeld slaapkamer. De plant maakt dan nl zijn nieuwe ogen =  bloei inductie , dan afrijpen,  pas dan ontwikkelt de bloemtak zich. daarna weer terug op oude plaats in de woonkamer
   
Natuurlijke groeiplaats Deze planten komen uit Zuid-Oost Azië. Zij groeien op schaduwrijke plaatsen onder het bladerdek op bomen waaraan zij zich met hun wortels vastzetten. Deze planten houden van veel warmte en een deel van het jaar is het ook 's nachts in verhouding warm. De luchtvochtigheid is altijd hoog.
Bijzonderheden Deze planten hebben geen rustperiode, houdt de kweekwijze het hele jaar hetzelfde. Geef in de zomer wel iets vaker water en zorg ervoor dat er geen water in het hart van de plant blijft staan.

Na de bloei knipt u de bloeistengel 1 cm boven het derde oog af, op deze plaats kan de plant weer een nieuwe bloeistengel vormen. Na deze bloei wordt de stengel bruin en knipt u deze helemaal af.

Ga gewoon door met water geven en houdt de temperatuur zoals bovenstaand schema.
Om de boei te bevorderen verlaagt u de nacht temperatuur onder de 16 °C gedurende 4 weken.
Zet de planten in september enkele weken "s nachts buiten of in een koele kamer. Zorg ervoor dat ze in deze periode ook iets meer licht krijgen. 6 uur zon in oktober , november of maart bevordert de bloei eveneens. U kunt in deze periode minder water geven.
Zet na 3 tot 4 weken de planten weer in de huiskamer ook als zich nog geen nieuwe bloeistengel aan het vormen is en wacht af.

Phalenopsis planten hebben vrij snel last van dopluis en wolluis. Kijk bij ziekten en plagen. Indien u niet tijdig behandelt kunnen al uw planten aangetast worden.( ook uw andere kamerplanten)

 

Vanda

 
Herkomst: Zie Natuurlijke groeiplaats.  
Omstandigheden: Matig  
Bloeitijd: hele jaar gedurende enkele maanden  
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water In de huiskamer kunt u de plant het beste in een transparant glazen vaas plaatsen. Vul de vaas bij warm/zonnig weer 2 x per week met water en bij koeler weer (winter) 1 x per week. Doe dit bij voorkeur in de ochtend. De wortels zullen het water als een spons opzuigen. Na ongeveer 10 minuten kunt u het water weer uit de vaas gieten. De wortels zijn nu donkergroen en verkleuren gedurende de volgende dag langzaam weer naar zilvergrijs. Geen
Licht Vanda's houden van veel licht maar gedurende de zomermaanden geen direct zonlicht geven. Het blad wordt dan vaal en lichtgroen. Bij te weinig licht blijft het blad donkergroen en de plant bloeit niet meer. Geen
Luchtvochtigheid Vanda's houden van en hoge luchtvochtigheid, u kunt ze regelmatig nevelen met de bloemenspuit, liefst dagelijks. Geen
Temperatuur Overdag temperatuur 18-25° C ( max 35 °)

's Nachts minimum temp 12° C

Geen
   
Natuurlijke groeiplaats De natuurlijke vindplaatsen van Vanda's zijn de tropische gebieden in Azië, van India en Sri Lanka tot Noord-Australië. Ze groeien op de takken in bomen waar ze zich vastzetten met hun lange wortels. Ze voeden zich met het water van de ochtenddauw en met regen.
Bijzonderheden Bemesting: gebruik gewone uitgebalanceerde mest, verkrijgbaar bij het tuincentrum of bloemist. Voeg deze mest 1 x per maand aan het gietwater toe.

Vanda's bloeien bij goede verzorging 1 tot 3 maal per jaar. De bloemen blijven 6-8 weken mooi. Na de bloei kunt u de bloeistengel afknippen. De Vanda heeft geen bijzondere rustperiode. Blijf gewoon water geven en dezelfde temperatuur aanhouden. Zet de plant wel zo licht mogelijk maar vermijdt in de periode april- september te felle zon. U kunt in de zomerperiode de plant ook buiten hangen , let er wel op dat de plant geen felle zon krijgt, op de minimum nachttemperatuur en ga door met water geven.

 

Vuylstekeara (Cambria)

 
Herkomst:    
Omstandigheden: Koel  
Bloeitijd:

Alle seizoenen.

 
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water Tijdens de bloei 2x per week water geven, en lx per maand mest geven. Na de bloei iets minder water geven en geen mest.
Licht Gematigd licht.  
Luchtvochtigheid    
Temperatuur

's Zomers max. 27°C.
's Winters max.18°C.
's Nachts min. 12°C.

Koel
   
Natuurlijke groeiplaats Geen
Bijzonderheden

Deze bekende orchidee komt in de natuur niet voor. Ze is het product van orchideeënveredelaars en is een kruising tussen de botanische soorten Cochlioda en Odontoglossum waarvan de nakomelingen vervolgens weer gekruist zijn met Miltonia. Rond het jaar 1900 zag een op deze manier verkregen hybride het levenslicht en werd daarmee de eerste door mensen gemaakt orchideeënhybride. De kruising was van de hand van de Belg Charles Vuylsteke. Daarom wordt een op deze manier verkregen hybride ook wel Vuylstekeara genoemd. Andere hybriden die vaak onder de naam Cambria worden verhandeld zijn Odontocidium (Odontoglossum x Oncidium) en Odontioda (Odontoglossum x Cochlioda). Als hybride zijn de Vuylstekeara Cambria “Plush” en “Edna Stamperland” de meest bekenden. Over het algemeen zijn deze planten eenvoudig in de bloei te krijgen en leveren ze zeer kleurrijke bloemen.

Bijzonderheden, zie ook Miltonia.
in de groei periode , als de bulb gaat aanzetten, zeer ruim bemesten om zware bulben te kweken, de nieuwe bulb moet groter zijn dan de vorige bulb.

Na de bloei de bloemstengel volledig wegsnoeien.
De scheut die de tak heeft gegeven zal niet opnieuw bloeien.
De plant zal één of meerdere nieuwe scheuten ontwikkelen.
Wanneer deze scheut(en) zijn uitgegroeid, ontwikkelt zich een soort schijnknol
(harde groene schijf).
Als de schijnknol helemaal hard is en gevuld, kan men de plant gedurende een periode van 8 weken minder water geven.
Ongeveer 1x per 2 weken is dan voldoende.
Zet de plant gedurende deze periode bij voorkeur ook op een koelere plek (16-17°C).
Zorg wel nog voor voldoende licht! Op deze manier stimuleer je de plant om opnieuw te bloeien.

 

Zygopetalum  
Herkomst: Zuid Amerika, Brazilië  
Omstandigheden: Matig  
Bloeitijd:    
     
  Groeiperiode Rustperiode
Water 2 x per week  goed gieten, pot mengsel mag niet helemaal droog worden, na het gieten mag er wel even wat water onderin de pot blijven staan midden in de zomer. Als het maar binnen 12 uur verdampt is.  Als de bulben volgroeid zijn minder water geven ; zie bijzonderheden. 1 x per week gieten, ook nu niet helemaal uit laten drogen
Licht Plant heeft veel, maar gefilterd licht nodig, 50 % schermen in periode mei-augustus en licht schermen in april en september Mag zo licht mogelijk staan. Bij te veel licht verbrandt het blad. Let op en tref zo nodig maatregelen (schermen).
Luchtvochtigheid Een luchtvochtigheid van 60% is ideaal, zet de plant bij voorkeur op kleikorrels met water onderin de pot. Veel nevelen en luchtbeweging zijn van belang. Luchtvochtigheid op 60% houden. Let goed op luchtbeweging i.v.m. rot en schimmel.
Temperatuur Max. zomerdag temperatuur 32°C, maar 22-25°C is ideaal. De ideale zomer nachttemperatuur is 17°C De temperaturen mogen naar beneden. Winterdag temp 21-22°C en nachttemperatuur 13-15°C.

De Zygopetalum kan zelfs een korte periode met temperaturen onder 10°C overleven.

   
Natuurlijke groeiplaats Er zijn ongeveer 16 verschillende soorten Zygopetalums. Zij komen vooral voor in Brazilië en Peru. Deze planten groeien terrestisch of epifytisch in vochtig regenwoud op niet te grote hoogte.
Bijzonderheden De zygopetalum is een sterke groeier. Geef regelmatig mest met een hoog stikstof gehalte in de zomer. Let op zwarte bladpunten, zij geven aan dat er een teveel aan zouten in het potmengsel zit. Spoel de plant door met lauw (regen)water. De zouten zullen dan wegspoelen.

Licht is de bloeiindicator. Bij plotselinge vermindering van 2 uur licht per dag gedurende een periode van 4 weken zorgt ervoor dat de plant gaat bloeien.

Geef inde zomer als de bulben volgroeid zijn enkele weken minder water en minder licht ( en zet op een koelere plaats). De plant zal dan in het najaar bloeien.

Verpotten dient om de 2-3 jaar te gebeuren, direct na de bloei. Zorg dat er 3 bulben per plant overblijven in de nieuwe pot.