Review datum 2 april 2016

 

Ansu Vanda

 

Ansu Vanda
Middenzwet 22a
2291 HM Wateringen
Nederland

Tel: +31 (0)174 290908
Mail:info@ansu.eu
https://www.ansu.eu/


 

Introductie door de kweker

Producent van Vanda is Anco pure Vanda (voorheen ANCO Orchidee), gevestigd in het Westland.
De passie voor Vanda is tientallen jaren geleden ontstaan: op zakenreis in Thailand ontmoette Steef van Adrichem van Anco pure Vanda, Tamlong Suphachadiwong van Suphachadiwong Orchids, de veredelaar van Vanda orchideeën. Zo kwam hij in aanraking met een unieke plant die nog niet op commerciële basis werd gekweekt. Met veel geduld en doorzettingsvermogen is het de veredelaars na jaren gelukt nieuwe orchideeën rassen te kweken, die commercieel konden worden verkocht. Nog altijd is de samenwerking met Suphachadiwong Orchids in Thailand nauw. Zij veredelen niet alleen, maar verzorgen bovendien de volledige vermeerdering en opkweek van alle planten in Thailand. Hierdoor kunnen er bloemen en planten van het hoogste kwaliteitsniveau worden gekweekt. Samen met Suphachadiwong Orchids heeft Anco pure Vanda de Vanda orchidee succesvol gelanceerd bij handel en consument in Europa en de rest van de wereld.
Inmiddels heeft Anco pure Vanda het areaal verder uitgebreid. Ook de basis van het bedrijf is versterkt. Ed Helderman is sinds enkele jaren mededirecteur om de groei van het bedrijf en de verdere introductie van Vanda vorm te geven. Anco pure Vanda heeft een breed Vanda assortiment. Zowel snijbloemen als planten kunnen in verschillende kleuren geleverd worden, afgestemd op de wens van de consument. Jaarlijks hoopt Anco pure Vanda nieuwe Vanda variëteiten te kunnen presenteren met nieuwe unieke eigenschappen.

 

Vanda... één van de meest mystieke orchideeën variëteiten. Het aantal orchideeënsoorten in de natuur wordt wel op 20.000 geschat. Onder die grote verscheidenheid zijn ook heel exclusieve geslachten. Vanda is er één van. Het is misschien wel het meest mysterieuze geslacht onder de orchideeën, met een unieke kleurenpracht en exotische luchtwortels! De Vanda komt oorspronkelijk voor op de zuidflanken van de Himalaya en in het gebied van India tot Zuid-China. De orchideeën groeien er hoog in de bomen van het oerwoud. Met haar lange wortels zet de plant zich vast in bomen. De wortels voeden zich met de ochtenddauw en regen. De Vanda wordt zowel als bloem als bloeiende plant verkocht. De bloemen van de Vanda zijn lang houdbaar: de consument heeft in de huiskamer wekenlang plezier van bloeiende planten en snijtakken. Door de trage groei is de Vanda zeer robuust en kan de plant veel beter tegen minder gunstige omstandigheden dan andere kamerplanten. Anco pure Vanda heeft een breed assortiment. Zowel snijbloemen als planten kunnen in verschillende kleuren geleverd worden, afgestemd op de wens van de consument.
Jaarlijks presenteert Anco pure Vanda nieuwe variëteiten met nieuwe unieke eigenschappen.

Uitbundige kleuren
De bloem van de Vanda valt op door het grote scala aan uitbundige kleuren: die zijn bedoeld om insecten voor de bestuiving aan te trekken. Alleen al in de kleur blauw bestaat een reeks kleurtinten en kleurpatronen – en dat terwijl de kleur blauw in de natuur zeldzaam is! Ook de luchtwortels en de leefwijze, zonder grond, maken de Vanda tot zo'n gewilde variëteit.

Veredeling voor nog meer soorten
Veredelaars zoeken continu naar nieuwe variëteiten en kleuren. Het kost meer dan vijf jaar om een zaadje op te kweken tot één bloeiende plant. Nadat een nieuw ras is geselecteerd voor productie, duurt het nog jaren voordat planten van zo’n nieuw ras kunnen worden verkocht. In Thailand worden alle planten opgekweekt. Wanneer deze groot genoeg zijn, worden de planten in Nederland bij Anco pure Vanda afgekweekt. Daar hangen de planten nog ongeveer een jaar in de kas om een perfecte bloem in de plant te krijgen. De Vanda die bij de consument thuis staat is dus al jaren oud.

Beoordeling

Hoewel we Anco pure Vanda al lange tijd kennen, hadden ze nog steeds geen eigen beoordelingspagina. Dit mede omdat ze niet aan partculieren verkopen en het dus voor de gemiddelde orchideeënliefhebber een minder toegankelijke kweker is. Bij het grote publiek was Anco pure Vanda sowieso vaak al onbekend.

Tijdens de "Kom in de kas" dagen van 2016 zette Anco pure Vanda voor het eerst zijn deuren open voor het grote publiek. Wij als als Orchideeënkring groot Rotterdam werden uitgenodigd door Anco pure Vanda om onze vereniging te promoten in een schitterende stand. We kregen deze dagen zeer veel vragen of die Vanda's ook te koop waren.

Via de webshop van Anco pure Vanda zijn losse bloemen, bloemstengels en alle toebehoren te bestellen. Volledige planten zijn om verschillende redenen echter niet via de webshop te koop. Maar daar is gelukkig sinds enige tijd een goede oplossing voor. Bij hun buren, Ter Laak orchids is hun hele assortiment planten vazen en toebehoren te koop en/of te bestellen.

Een goede reden om gelijk maar eens een beoordelingpagina te maken, foto's hadden we immers toch al ruim voorhanden door onze eerdere bezoeken.

 

De Middenzwet is een vrij smalle straat. Verrassend is dan ook het zeer ruim opgezette terrein voor de kwekerij.

   
 


Direct bij binnenkomst wordt je al overdonderd door de zeer fraaie inrichting, veelal direct uit Thailand. Je waant je werkelijk in Thailand met bijbehorende vijver en natuurlijk schitterende Vanda's

Eenmaal in de kassen kijk je je ogen uit. Enorme hoeveelheden Vanda's in de meest mooie kleuren
     
   
En waar de Vanda's beroemd (zo niet berucht) voor zijn, moest natuurlijk ook even op de foto, de overdadige wortelgroei. Alle wortels zien er even goed en gezond uit. Zelfs dat deel van de plant is een lust voor het oog.
     


En dan natuurlijk de schitterende bloemen zelf en sinds enige tijd ook geurende Vanda's

Alle bezoekers van deze pagina die geen lid zijn van onze vereniging en ook niet bij "Kom in de Kas" van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om Anco pure Vanda te bezoeken zullen het helaas met de foto's op onze website moeten doen.
Wil je echt meer zien, dan kan je natuurlijk simpelweg lid worden van Orchideeënkring groot Rotterdam, of heel erg veel geduld hebben tot een volgende "Kom in de Kas" in dit gebied van het Westland.

 

Conclusie

Anco pure Vanda is een zeer goede kweker. In alle kassen valt het gelijk op hoe goed onderhouden en schoon de kassen zijn, ook op de grond onder de orchideeën, iets wat er bij vele kwekers nogaleens bij inschiet.
Vanda's worden door vele als moeilijke planten gezien, maar ook daar hebben ze een mooie oplossing voor middels vele zeer fraaie vazen. Maar ook losse bloemen en bloemtakken worden veel verkocht. En we hebben uit eigen ervaring dat je zelfs van een losse bloem vele weken plezier kan hebben. Vanda's zijn wat dat betreft zeer sterke planten.

 

 

Note

Anco pure Vanda verkoopt helaas niet direct aan particulieren, dat is een klein minpuntje, wat gelukkig prima opgelost is door het verkooppunt bij Ter Laak orchids


Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Zeer goed
Soorten Vanda
Prijsstelling Goed
Verkoop via Ter Laak Orchids en Webshop (alleen losse bloemen en bloemstengels)
Betaling nvt
Bereikbaarheid nvt
Parkeergelegenheid nvt