Reinhart Orchideeën

Review datum 10 april 2013

 

Westerveen 16
9751 HW Haren, GR.

Tel: 050 - 4062455 (bgg. 06 - 41824143)
Mail: info@reinhartorchideeen.nl
www.reinhartorchideeen.nl/

Dit lange weekend hield Rijnhart Orchideeën uit Haren een 4-daagse internationale orchideeëntentoonstelling. Ook wij hadden afgelopen tijd goed reclame gemaakt voor zijn tentoonstelling en vele posters opgehangen en flyers uitgedeeld tijdens onze presentaties tijdens het Groenrijk-orchideeënweekend en Kom in de kas.

Dit was dus een evenement wat we niet wilden missen. Gezien de afstand vanaf omgeving Rotterdam (ongeveer 2,5 uur rijden) is Reinhart een kweker die we niet zo vaak zullen bezoeken. Het was dus ook een goede gelegenheid om deze orchideeënkweker gelijk eens aan een nader onderzoek te onderwerpen voor onze review pagina's.

We begonnen uiteraard na 2,5 uur achter het stuur zitten met een bak koffie. Het was hier zelfbediening, en zelfs zover zelfbediening dat er zelfs niemand was om bij af te rekenen. Er hing slechts een briefje met wat de koffie, thee en gevulde koeken kostte en het verzoek het geld in een neergezet bakje te doen. Met de gastvrijheid en het vertrouwen in de bezoekers zit het dus wel goed daar in Haren.

De kwekerij is ontstaan als gevolg van een uit de hand gelopen hobby. Frans Reinhart, fulltime kweker sinds zijn 55ste heeft naast zijn kweekkas en  een ruimte om groepen te ontvangen een grote orchideeëntuin. Of zoals hij zelf zegt: “We hebben er een oerwoud van 500 m2 geschapen waarin de planten in hun natuurlijke omgeving te zien zijn.”
Reinhart heeft zijn eigen(wijze) zienswijze op het kweken van orchideeën. Hij is vooral zeer karig met water geven. De theorie die hij hiervoor heeft is dat een orchidee die veel water krijgt lui wordt. Een orchidee echter die weinig water krijgt moet hard aan het werk om zijn water te krijgen en begint daardoor ook sneller te bloeien. Wat je ook van deze theorie vindt, voor Frans Reinhart werkt het. Hij krijgt het hiermee voor elkaar mooie orchideeën te kunnen verkopen en valt zelfs regelmatig in de prijzen bij internationale orchideeën shows.

 

Aan de koffie in de ontvangst ruimte valt direct een kleine deur aan de andere kant van de ruimte op. Dat bleek dus de ingang van de orchideeëntuin.

Het is zeer verrassend om door zo’n klein deurtje te lopen en dan ineens in een zeer grote ontzettend mooi ingerichte orchideeëntuin te staan. Replica’s van zeer grote bomen worden gebruikt om de natuurlijke groeiplaats van orchideeën na te bootsen.


De orchideeën in de tuin waren echter van zeer wisselende kwaliteit. Er stonden echt juweeltjes tussen, maar ook orchideeën die het absoluut niet eens waren met Frans zijn schaarse waterbeleid. Dit zou eventueel een verbeterpuntje kunnen zijn om zijn orchideeëntuin nog mooier te maken.

Wat erg leuk was in de orchideeëntuin waren de bordjes met een stukje orchideeëngeschiedenis.

Bij een goede review hoort natuurlijk ook het zoeken naar ongedierte. Maar dat zit hier wel goed. Zoals op de fotopagina te zien is, kwamen we toch nog een orchidee tegen met een wolluisje. Hier moet zeer zeker bij gezegd worden dat we al zeer veel kwekers en shows bezocht hebben en bijna altijd wel wat luis of wolluis weten te ontdekken.


Zelf zaaien of vermeerderen doet Frans Reinhart niet, zijn bron materiaal zijn jonge orchideeën die het flessen stadium al even ontgroeit zijn. Hierdoor heeft hij de gelegenheid een grote verscheidenheid orchideeën (vooral hybriden) aan te bieden, zowel in de winkel zelf als via zijn webshop.

 

Zie ook de Fotopagina

 

Conclusie

Ondanks dat de kassen de beoordeling "Matig" krijgen, is de kwaliteit van de te koop staande orchideeën zeer goed. De matige indruk komt voornamelijk door het schaarse waterbeleid dat Reinhart er op na houdt, zie ook de uitleg hierboven.
Voor ons, vanuit omgeving Rotterdam, is de afstand zeker een behoorlijk bezwaar. Als we dat echter (zoals het op deze plaats hoort) niet mee laten wegen, is een bezoekje aan Reinhart Orchideeën zeker de moeite waard is.

 


Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Matig (zie uitleg bij Conclusie)
Indruk website Goed
Soorten vele soorten hoofdzakelijk Hybride orchideeën
Prijsstelling Goed
Verkoop Webshop, Winkel (openingstijden, zie website)
Betaling Kontant, pin
Bereikbaarheid Goed
Parkeergelegenheid Matig