P.P. Orchideeën

Review datum 6 december 2013
Update 2017


Zwartendijk 18
2671LL Naaldwijk

0174-622065


Mail: info@pporchideeen.nl
www.pporchideeen.nl

 

Prins Paphiopedilum Orchideeën kweekt sinds 1993 Paphiopedilum Amerikaanse Hybriden, op een bedrijf van 9000 m². Er is dus jarenlange ervaring in deze gespecialiseerde teelt. De selectie, vermeerdering en opkweek gebeurt geheel in eigen beheer.

 

In januari 2007 is het bedrijf uitgebreid met een tweede locatie (20.000 m²).

De Paphiopedilum, of het venusschoentje, heeft zijn naam te danken aan zijn schoenvormige lip. De Paphiopedilum behoort tot de familie van de Orchideeën. Dit is op de cactussen na de grootste plantenfamilie, die je in de natuur over bijna de hele wereld kunt tegenkomen. De Paphiopedilum komt normaal gesproken in (sub)tropische gebieden voor. In de natuur groeit deze plant in en onder de bomen, met zijn wortels langs de stam of in het losse organische materiaal op de grond.

 

Voorheen werden de Paphiopedilums Amerikaanse Hybriden vooral voor hun bloem gekweekt, als snijbloem. De laatste jaren neemt de potplant een steeds grotere plaats in. Vanaf 1993 maken wij een kruisingslijn die speciaal voor de potcultuur gekweekt wordt. Hierbij letten wij op de groeikracht en of een plant in de huiskamer ook gekweekt kan worden en weer in bloei kan komen. Bij het kruisen wordt het stuifmeel op de stempel van de moederplant aangebracht. Na enkele weken verlept de bloem en begint het vruchtbeginsel (onder de bloem) te zwellen. De zaaddoos moet nog 9 á 10 maanden rijpen. Als de zaaddozen bijna open springen, gaan ze naar een laboratorium, waar ze steriel op speciale voedingsbodems worden uitgezaaid om te kiemen. Na ongeveer 1 ½ jaar komen de plantjes weer op ons bedrijf terug. De plantjes zitten dan in plastic bakjes op een speciale voedingsbodem, en zijn ongeveer 5 cm groot.

De plantjes beginnen op ons bedrijf in een speciale opkweekkas, met meerdere planten samen in een bakje met een barkmengsel (boomschors). Daarna worden ze nog 2 á 3 keer verpoot en wijder gezet. Na 1 ½ jaar gaan ze in een 12 cm pot en naar de afkweekkas. Hier staan de planten nog eens 1 ½ jaar voor ze gaan bloeien en verkocht worden.
Informatie van de website van P.P. Orchideeën

 

Conclusie

P.P. Orchideeën is een van de weinige kwekers die zich volledig toegelegd heeft op de kweek van Paphiopedilum. In alles zie je dat er hier met zeer veel liefde voor het vak gewerkt wordt. De kassen zien er zeer goed en verzorgt uit. De planten zien er in alle stadia van de groei zeer goed en gezond uit. Veredeling hebben ze in eigen hand. Het uitzaaien en opkweken tot fles besteden ze echter uit aan een hierin gespecialiseerd bedrijf.

 

Eindoordeel

 

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Goed en beschikbaar in Nederlands, Engels en Duits
Soorten Paphiopedilum
Prijsstelling Goed
Verkoop Geen particuliere verkoop
Bereikbaarheid Goed
Parkeergelegenheid Goed