Review datum 30 oktober 2021

 

Lansbergen Orchids

 

Lansbergen Orchids
Zijtwende 30
2678 LJ
De Lier

Tel: 0174-514734
Mail:administratie@lansbergenorchids.nl
www.lansbergenorchids.nl/

 

Introductie door de kweker

In 1968 begonnen Theo en Toos Lansbergen met een eigen kas. Ze teelden door de jaren heen allerlei verschillende teelten: tomaten, irissen, chrysanten, nerine, heamthus en bouvardia’s. In 1994 begonnen zoons Marco en Patrick aan de toenmalige Laan van Zeestraten (nu Burgerdijkseweg) met een eigen tuin, ook met bouvardia’s.

In 2000 maakten de bouvardia’s plaats voor een breed arsortiment aan exclusieve orchideeën. Het aantal oppervlaktes bleef groeien tot 26.000m2. Een verhuizing naar een nieuwe locatie in 2019 gaf nog meer ruimte waardoor er nu op 36.000m2 een uitgebreid assortiment exclusieve orchideeën geteeld wordt.

Op deze locatie kunnen we nog beter omgaan met energie, water en milieu. Om ons assortiment nog beter te maken, kopen we ook bij collega’s bij. Zo hebben we altijd het mooiste assortiment op voorraad en kunnen we altijd snel leveren.

Eigen soorten Om u een unieke Orchidee te bieden worden niet alleen de standaard soorten geteeld, maar worden ook eigen kruisingen op de markt gebracht. Deze worden op verschillende afdelingen groot gebracht, zodat elk soort optimaal gestuurd kan worden in haar groei en bloei.

Breed assortiment Door de inzet van ruim 20 medewerkers en met toepassing van moderne technieken, waaronder groeilicht, wordt het hele jaar door een breed assortiment aangeboden. Kijk bij assortiment voor meer informatie hierover.

Kwaliteit Kwaliteit van de planten staat bij ons vooraan. Om aan de hoogste kwaliteitseisen van klanten tegemoet te komen beschikt Lansbergen Orchideeën over de kwaliteitskeurmerken MPS-GAP en MPS-A. Kijk voor meer informatie op www.my-mps.com/

 

 

 

 

Wat anderen zeggen:

Lansbergen Orchids is altijd op zoek naar iets aparts

Door Hans Neefjes
23 december 2020

Toen Patrick en Marco Lansbergen nog op de Middelbare Tuinbouwschool zaten hadden ze al hoekje met gips en zonnebloemen. Een bijverdienste die in 1993 begon op 3.500 m2, en een jaar later al verdubbelde in areaal. Het liep lekker. De tweeling komt dan, op 19-jarige leeftijd in het bedrijf. Hun ondernemersgeest kunnen ze nu goed kwijt in de exclusieve orchideeën. Op een nieuwe locatie.

Toen de tweeling Patrick en Marco in het bedrijf kwamen, werd er een tweede locatie van 1,3 aangeschaft. Ook voor bouvardia, de hoofdteelt in die jaren. Hun ouders, Theo en Toos Lansbergen, hadden al diverse bloemen geteeld. Op zoek naar iets aparts, begon vader Theo in 1999 op 140 m2 met exclusieve orchideeën. Geen phalaenopsis, maar soort en als zygopetalum en oncidium. Het werden er steeds meer en in 2005 zijn de laatste bouvardia’s gerooid.

Bestaande kassen werden opgehoogd en gemoderniseerd; ingericht voor orchidee. Huurlocaties kwamen er bij. Het bedrijf had in 2007 uiteindelijk 2,4 ha met exclusieve orchidee in productie. En er werd regelmatig bijgekocht bij collega’s, zodat een nog breder pakket aangeboden kon worden. De vraag is er.

Nieuwe, grotere kwekerij

Sinds begin 2019 heeft Lansbergen Orchids al zijn activiteiten geconcentreerd op een nieuwe kwekerij. Hij meet 3,5 ha en is efficiënter ingericht dan de oude kwekerij. Het was een flinke verhuizing; zo’n 2 miljoen planten van de oude locaties zijn overgereden, zo’n 50 cultivars. Bijkopen bij collega’s gebeurt steeds minder. Sterker, er is nu zelfs ruimte voor nieuw sortiment. De aardorchidee ludisia wordtd februari 2021 overgenomen van een collega. En van de potplant aglaonema poot het bedrijf al wekelijks partijen van zo’n 6.000 stuks, onder andere roodbladige cultivars.

Wil je weten welke soorten Lansbergen Orchids toevoegt aan haar sortiment? Lees het in het Vakblad voor de Bloemisterij nr 52/53. Tipje van de sluier: het zijn niet alleen orchideeën. Online is het artikel (na inlog) te vinden via deze link.

 

Beoordeling

Zaterdag 30 oktober 2021 was er bij Lansbergen orchids een open dag en mochten wij ons als Orchideeënkring groot Rotterdam presenteren en flyers en folders uitdelen.
Wij kennen Lansbergen orchids al lange tijd, maar dit gaf ons weer eens een leuk inkijkje in het reilen en zeilen van Lansbergen Orchids.

Ondanks dat de deuren naar de productie kassen open stonden was dat uiteraard wel verboden terrein, niet in de minste plaats door de geautomatiseerde transportwagen die daar met behoorlijke snelheid rondrijdt. Maar dat werd later gelukkig ruimschoots goedgemaakt door de meerder keren per dag gehouden rondleidingen.
Alle bezoekers werden verder geleid naar de verkoopkas. De sterk geurende orchideeën waren daar zeer duidelijk ruimschoots aanwezig.

Bij de rondleiding werd veel ingegaan op de milieu aspecten en de stappen die Lansbergen ondernomen heeft om de impact zo klein mogelijk te maken. Zo zijn ze vrijwel energie neutraal en leveren zelfs veel energie terug aan het elektriciteitsnet.
De kassen draaien voor 100% op regenwater wat opgevangen wordt. Voor gebruik wordt het gezuiverd en UV gesteriliseerd. Na toevoegen van de benodigde meststoffen gaan het de sproei installaties in. Overtollig water wordt weer opgevangen en hergebruikt.
Leiding water wordt uitsluitend gebruikt voor de keuken en de toiletten.
Bestrijdingsmiddelen worden tot het absoluut minimum beperkt. De meeste bestrijding van luizen, trips en dergelijke gebeurt op een natuurlijke manier met bijvoorbeeld gaasvliegen.

 

 


 

Conclusie

We kijken bij beoordelingen altijd graag even onder de kweekbedden, wat je daar aantreft geeft vaak een indruk van de verzorging en hoe schoon er gewerkt wordt. Uiteraard zie je daar altijd wel wat potten en planten liggen en groeien er vaak mossen en varens en dergelijke, maar het zag er ook onder de tafels prima uit.
Al met al maakt Lansbergen orchids een zeer goeden indruk en het is zeer zeker een aanrader eens bij hen langs te gaan en je orchideeën collectie uit te breiden.

Lansbergen heeft een zeer ruime keuze aan orchideeën, van de allerkleinste tot de allergrootste, voor ieder wat wils.

Bezoek is alleen mogelijk na afspraak of op open dagen (zie facebook)

 


Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Zeer goed
Soorten vele soorten, gespecialiseerd in Oncidiums, Zygopetalum en Brassia’s
Prijsstelling Goed
Verkoop Webshop
Betaling Kontant, Pin
Bereikbaarheid Goed
Parkeergelegenheid Goed