Claessen Orchideeën

Review datum 9 maart 2013

 

Claessen Orchideeën
Leveroysedijk 3
6034 SW Nederweert-Eind

Tel: 0495 460990
Mail: info@claessenorchideeen.nl
www.claessenorchideeen.nl

 

"Claessen Orchideeën opende in maart 2006 haar deuren in Nederweert-Eind. Het bedrijf van Rik Claessen [1985] is ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby. Het begon met het inrichten van een terrarium, waarbij al snel bleek dat de passie voor tropische planten de overhand kreeg. Het liep uit op een professionele orchideeënkwekerij, waarin botanische en hybride vormen in een eigen laboratorium uitgezaaid, gekloond, veredeld en opgekweekt worden. Voor het ontwikkelen van de volle en kleurrijke bloemen worden de planten ten slotte op een koelere en drogere plek gezet, totdat ze optimaal ontwikkeld zijn om ze in de kas of op een tentoonstelling te presenteren - zoals al meteen te zien was in 2006 tijdens de indrukwekkende presentaties van Claessen Orchideeën tijdens de Orchiade in de Kasteeltuinen van Arcen [NL], en tijdens de internationale Orchilim op de landcommanderij Alden Biessen in het Belgische Bilzen. In korte tijd is het dienstenaanbod van Claessen Orchideeën gestaag meegegroeid. U kunt inmiddels winkelen uit de catalogus, bestellingen laten verzenden, en een verzorgde rondleiding door de kassen meemaken. "

 

9 maart 2013 was er bij Claessen orchideeën een trainingsdag voor NOV-keurmeesters . Voor ons was dat een mooie gelegenheid om eens een bezoekje te brengen aan Claessen orchideeën.

We hadden al meerdere malen goede berichten gehoord over deze kweker, dus we waren erg benieuwd. Het weer zat niet erg mee deze dag. Het heeft echt de hele dag door geregend.
Claessen orchideeën is redelijk makkelijk te vinden en met navigatie is het al helemaal geen enkel probleem. Er is een redelijke parkeergelegenheid op het voorterrein en mocht die vol zijn, dan is het geen probleem om aan de kant van de weg te parkeren.

Het kassencomplex bestaat uit 2 losse gebouwen. Een kweek- en lab-gebouw met aangebouwde ontvangstruimte en de kassen zelf. Ook is er nog een groot terras aangelegd. In de ontvangstruimte was het door de trainingsdag een drukte van belang. Vanuit Rotterdam is het toch bijna 2 uur rijden, dus zijn we begonnen met een kop koffie.

Na de koffie uiteraard richting kassen. Bij binnenkomst in de kas valt onmiddellijk een naast de verkoopbalie hangend ingelijst krantenartikel op. Hierin is te lezen is dat Rik Claessen al op zijn 21ste jaar voor zichzelf begonnen is met de orchideeënkwekerij. “Hij is met deze uit de hand gelopen hobby de enige orchideeënkweker van Limburg”.

Van terrarium tot orchideeënkwekerij
(Dagblad de Limburger - 30 november 2006)
 
En dat het een uit de hand gelopen hobby is, is zeer zeker terug te zien als je door zijn kassen wandelt. Niet dat het amateuristisch oogt, maar juist het tegendeel. Hier is iemand bezig met veel liefde voor het vak en voor de orchidee.


De kassen zijn zeer mooi ingericht en vooral zeer goed onderhouden. Waar je in andere kassen nogal eens veel snij- en blad afval onder de tafels ziet liggen, ziet het er hier allemaal even mooi en schoon uit. En vaak geldt, hoe schoner de kassen, hoe beter de planten.

Diep respect dat iemand op een dergelijk jonge leeftijd zo een grote prestatie heeft weten te leveren en het nog steeds op hoog niveau vol weet te houden.

 

Zie ook de Fotopagina

 

Conclusie

Ondanks dat het totaal kassenoppervlak niet enorm groot is, is er toch een zeer ruime sortering van orchideeën te vinden, zowel hybride als botanisch. Een groot van alle orchideeën zijn door Claessen zelf vanaf zaailing of gekloonde plant opgekweekt.

Ben je op zoek naar mooie en meer bijzondere schappelijk geprijsde orchideeën, dan is een bezoek aan Claessen zeer zeker aan te raden. En is Claessen te ver om "even" langs te gaan, alles is ook te koop via hun zeer uitgebreide webshop. Niets staat de orchideeënliefhebber dus in de weg om zijn of haar collectie uit te breiden met enkele orchideeën van Claessen orchideeën.


Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Zeer goed
Soorten vele soorten botanische en Hybride orchideeën
Prijsstelling Goed
Verkoop Webshop, Winkel (openingstijden, zie website)
Betaling Kontant
Bereikbaarheid Goed
Parkeergelegenheid Goed