Review datum 1 juni 2013
Update Jan 2018

 

Akerne Orchids

 

Akerne Orchids
Laarsebeekdreef 4
B-2900 Schoten
Belgium

Tel: +32 3 651 40 36
Mail:info@akerne-orchids.com
www.akerne-orchids.com/

 

Introductie door de kweker

Akerne orchideeën is een familie bedrijf, gerund door de eigenaren. Het bedrijf begon in 1971 als een hobby, met de aankoop van de eerste plant: Cattleya labiata 'mossiae'. Deze plant groeit nog steeds in de prive-collectie waar het een beetje van een speciale status geniet. Akerne orchideeën (Akerne de Keltische naam voor Ekeren, het dorp waar de hobby oorspronkelijk is begonnen) is de enige Belgische kwekerij gespecialiseerd in botanische orchideeën.

Vandaag heeft Akerne orchids:

Door de jaren heen heeft de Belgische kwekerij een solide internationale reputatie verworven en won vele medailles en prijzen voor de kwaliteit van de orchideeën en hun presentatie.

De 700 m² kas is onderverdeeld in drie secties:

Direct vanaf het begin vindt een strenge selectie plaats, zwakke groeiers worden verwijderd. Alleen de sterk groeiende orchideeën komen door de selectie heen.. Dit is natuurlijk slechts een van de voordelen van de strenge controle op de hele productie lijn van de zaadpot van de moederplant tot en met de bloeiende plant naar bij de verkoopafdeling.

Alle onze orchideeën worden geteeld in klei of plastic potten, manden of gemonteerd op kurkschors en uitsluitend met het beste Vlaamse regenwater waaraan wij een evenwichtige meststof toevoegen. Deze meststof is een eigen product van Akerne orchideeën.

Jarenlang hebben we onze orchideeën verzonden over de hele wereld. Dus voor degenen onder u die niet naar onze kwekerij in persoon, we onze postorder service van harte aanbevelen.

Happy orchid growing!
Dirk & Diane Bruyninckx - De Langhe

Beoordeling

Zaterdag 1 juni en zondag 2 juni hield Akerne orchids haar jaarlijkse open dagen. Een mooie gelegenheid om hen eens te bezoeken en  een goede review te schrijven.
Voor dat we vertrokken hadden we even op google streetview gekeken waar we heen moesten, en dat bleek dankzij onze TomTom geen overbodige luxe, want Akerne is moeilijk te vinden met een TomTom (zie de note hieronder).

 

 
Akerne beschikt niet over een eigen parkeerplaats, maar in de straat zelf is voldoende parkeergelegenheid.
   

We waren prettig verrast door de mooie entree. Leverde ook gelijk weer een leuke foto op.

   


We werden hartelijk welkom geheten, kregen een entreekaartje (entree was gratis) en een pen overhandigd. Uiteraard als eerste even de kassen ingelopen. De eerste indruk was gelijk al positief. Alles zag er even goed en gezond uit.


Maar na een lange rit van Rotterdam naar Schoten waren we wel toe aan een bak koffie, en een stuk Limburgse vlaai ging er ook wel in. Als nuchtere Hollanders wilden we de koffie en vlaai betalen, maar daar kwam niets van in. “Vandaag is de dag van de klanten en wordt er niet betaald” was het commentaar van onze vriendelijke gastheer. Belgische vriendelijkheid vierde hoogtij, dat bleek maar weer.

Na de koffie uiteraard de kassen weer in voor een uitgebreidere blik. We waren echt verrast door de zeer grote verscheidenheid van vaak zeer bijzondere orchideeën. Het viel ons echt op dat Akerne een totaal andere collectie heeft dan we van de diverse kwekers in Nederland gewend zijn.
De kassen zagen er goed en verzorgt uit.

Uiteraard even een gesprek aangeknoopt met de eigenaar Dirk Bruyninckx. Dirk heeft jaren in de chemische industrie gewerkt, en dat is te merken aan zijn zeer grote kennis van zaken. Hij weet zeer boeiend te vertellen over bijvoorbeeld orchideeënvoeding en welke stoffen er allemaal in horen te zitten en in welke verhoudingen. Dat uitgerekend hij komt met een zeer goed product als zijn Rain-Mix (wat we trouwens zeer kunnen aanraden) mag dan ook geen verrassing heten.
Maar ook de orchideeënverzorging zelf doet hij net weer anders dan anderen. Hij geeft zijn orchideeën water alsof het een fikse regenbui is, gewoon de planten compleet nat laten worden zodat ze niet alleen water via de wortels, maar ook via de bladeren op kunnen nemen.
Nu weten de meeste orchideeënliefhebbers wel dat water in de bladoksels okselrot veroorzaken en zijn daarom zeer voorzichtig met sproeien en beperken zich meestal alleen dompelen. Dirk zegt echter dat okselrot veroorzaakt word door opgehoopt vuil en bacteriën op de bladeren. Als er dan een keer water op de bladeren stroomt dat van het blad af en neemt het vuil en bacteriën mee en verzamelt zich in de bladoksels wat op zijn beurt weer okselrot veroorzaakt. De oorzaak van okselrot is volgens Dirk dus niet het water, maar vervuilde bladeren.
Nu zijn er natuurlijk veel kwekers die de gehele plant sproeien, maar dan gebruiken ze veelal flinke ventilatoren om de planten weer droog te blazen. Bij Akerne zal je echter tevergeefs zoeken naar ventilatoren, die heeft hij namelijk niet. Hij zorgt simpelweg dat bij elke sproeibeurt de bladeren volledig schoongespoeld worden.


Wat je ook van zijn theorie denkt, zijn kassen bewijzen dat hij zeer zeker een punt heeft. Alle planten zien er echt perfect uit. Zeker als je bedenkt dat hij geen planten koopt, maar alles zelf opkweekt van zaailingen en scheuringen van zijn eigen collectie die hij al jaren in zijn bezit heeft. Mede hierdoor heeft hij zelden last van plagen en ziekten. Slechts bij zeer hoge uitzondering schaft hij nieuwe planten aan.
Wat bij Akerne opvalt, is dat hij niet alleen orchideeën verkoopt, maar verder alles wat je voor je orchideeën nodig hebt, zowel in de kas zelf als via de web shop. Meerdere formaten staande en hangende potten, pootmateriaal als bark in verschillende samenstellingen, spagnum, en zelfs meerdere kleuren naamkaartjes.


En een enorme aanrader is Akerne zijn Rain-Mix. Die is alom geroemd. Onlangs heeft hij ook nog eens zijn formule voor zijn Rain-Mix verbeterd. En we kunnen uit eigen ervaring bevestigen dat dit terecht een enorme aanrader is.
Elke orchideeën liefhebber kent dat wel. Een ruime hoeveelheid verschillende voedingsmengels voor de verschillende groeifasen van de Orchidee. En vaak zelfs hele roosters wanneer je welke voeding moet geven. Voorheen was je verplicht meerdere voedingsmengels op voorraad te hebben voor elke groeifase van je orchideeën.
Je kan met Rain-Mix echter met een gerust hart je kast met potjes en flesjes voor elke groeifase leegruimen en er een goede pot Rain-Mix voor in de plaats zetten. Rain-Mix is een mengsel voor elke groei en bloei fase en maakt echt alle andere mensels volledig overbodig. Je zal verbaasd zijn over de zeer goede resultaten. Dit nog los van het gebruiksgemak.

Orchideeën liefhebber MissOrchidGirl heeft een leuk filmpje met haar ervaringen op youtube gezet.
De enige fout die ze volgens Dirk maakt is dat ze eerst een concentraat maakt en dat later verdunt als ze de orchideeën water geeft. Dat schijnt slecht te zijn voor de werkzame voedingsstoffen.

Conclusie

Akerne heeft een matige beoordeling gekregen qua bereikbaarheid. Dit komt echter niet op het conto van Akerne zelf, zie ook de note.
Akerne kweekt zelf zijn planten vanaf zaailingen of scheuringen van zijn eigen planten en schaft zelden nieuwe planten aan. De kans op ziekten en plagen is dan ook zeer gering.

 

Note


Bedrijfsnaamborden aan de weg (voor Akerne is dat de Elshoutbaan) worden door de Belgische overheid sinds enige tijd niet meer toegestaan tenzij je een bedrijf bent met meer dan 100 werknemers. Het bord wat in het verleden langs de weg gestaan heeft is dan ook net als alle soortgelijke borden in België door de overheid weggehaald.
Daar komt echter nog een probleem bij dat er in de kaarten van TomTom een fout zit en een route naar de Laarsebeekdreef 4 niet mogelijk is. Tot moment van schrijven is TomTom nog niet van plan deze fout te herstellen. Zeer veel navigatie systemen gebruiken de kaarten van TomTom en hebben hier dus last van.
Je kunt dit probleem omzeilen door de lengte en breedtegraad in je navigatie invoeren. Als je "+51° 17' 11.33", +4° 30' 11.87" invult, kom je op T-splitsing van de Elshoutbaan en de Laarsebeekdreef. Je kunt ook Elshoutbaan 30 invoeren, dan ben je een kleine 50 meter bij die T-splitsing verwijderd. Laat je niet verrassen door het bord verboden in te rijden, want dat geldt niet voor bestemmingsverkeer.
Navigatie van onder andere Google en Sygic rijden overigens probleemloos naar Akerne.

 

Zie ook de Fotopagina


Eindoordeel

Kwaliteit orchideeën Zeer goed
Indruk kassen Zeer goed
Indruk website Goed
Soorten vele soorten botanische en Hybride orchideeën uit eigen kweek
Prijsstelling Goed
Verkoop Webshop, Winkel (openingstijden, zie website)
Betaling Kontant, Pin
Bereikbaarheid Matig (zie note)
Parkeergelegenheid Matig