Kopen van orchideeën

In Nederland zijn steeds vaker orchideeën te koop bij het tuincentrum of zelfs bij de supermarkt. Meestal zijn dit kruisingen die u goed binnenshuis kunt kweken. Er zijn natuurlijk ook gespecialiseerde kwekerijen die alleen maar orchideeën verkopen. Voor een behoorlijke 'beginners'plant hoeft u daar niet veel voor te betalen.
De bloemen zijn vaak heel lang houdbaar, 6 weken of langer is geen uitzondering. Dat geldt voor bloemen die aan de plant zitten. Snijbloemen blijven natuurlijk minder lang goed.
Alle orchideeën die in Nederland in het wild voorkomende zijn wettelijk beschermd, dus koop ze alleen bij een erkend handelaar! Oh ja, laat u zich vooral niet gek maken door wetenschappelijke namen. De meeste soorten hebben domweg nooit een gewone Nederlandse naam gekregen. We moeten ons dus behelpen met onuitspreekbare, onbegrijpelijke namen. Jammer, maar het is niet anders.

Materiaal voor het verzorgen van orchideeën

Goed verzorgen van orchideeën begint natuurlijk bij goede materialen. Er zijn helaas maar zeer weinig tuincentra die goede bark (of zoals vaak incorrect genoemd "orchideeëngrond") of orchideeënvoeding verkopen. Ons bereiken dan ook zeer vaak vragen waar dan wel goede materialen te koop zijn. Orchideeënkring groot Rotterdam heeft zeer goede contacten met veel orchideeënkwekers. Wij hebben die vraag daarom ook eens bij hen neergelegd en hebben meerdere kwekers bereid gevonden om naast hun orchideeën verkoop aan particulieren ook orchidee materialen te verkopen zoals bark, voeding, maar ook materialen als transparante potjes en naamkaartjes/stekertjes.

Hieronder vind u een lijst met met welke materialen bij welke kweker gekocht kunnen worden (voor openingstijden, kijk op hun websites).

Bark  

Akerne orchids (webshop)

Tuinorchideeëngrond   Judith Prins tuinorchidee
Sphagnum   Akerne orchids (webshop)
Rainmix orchideevoeding   Akerne orchids (webshop)
Naamkaartjes   Judith Prins tuinorchidee
Mandjes   Akerne orchids (webshop)
     

 

 

Interesante film over de verzorging

 

Verzorging

Er bestaat een hardnekkig fabeltje dat orchideeën moeilijk te kweken zijn. Dat is onzin. Door kruisen en selecteren zijn er orchideeën ontwikkeld die in ieder normaal huis met een klein beetje moeite gekweekt kunnen worden.
Als u geraniums kunt kweken, zijn er zeker ook orchideeën die bij u op de vensterbank te kweken zijn. Met een klein beetje bescherming tegen zon en regen kunnen veel soorten de zomer in hun pot op het balkon of in de tuin doorbrengen. Zodra de nachttemperatuur onder de 10°C zakt moeten ze weer naar binnen. Er bestaan ook winterharde soorten die u in de tuin in kunt kweken. Met een kasje heeft u natuurlijk de meeste mogelijkheden. Zo'n kasje hoeft echt niet gloeiend heet gestookt te worden, als de temperatuur in de winter maar niet onder de 10°C zakt. Ook in dit geval moet u er rekening mee houden dat u soorten moet uitzoeken die om dezelfde verzorging vragen. Het is dus verstandig om eerst te kijken waar u uw planten wilt gaan kweken om pas daarna de geschikte soorten uit te zoeken. Er zijn een paar eenvoudige dingen die u moet weten om met succes uw orchidee(en) te verzorgen.

Vocht

Dit is een belangrijk punt. Er zijn aardorchideeën en orchideeën die op bomen of rotsen groeien. Voor de boomorchideeën geldt: de wortels willen een vochtige omgeving waar ze toch goed kunnen ademen. Vandaar dat orchideeënwortels graag groeien in een speciaal mengsel zogenaamde "bark", zij mogen dus niet in gewoon potgrond gekweekt worden! Vooral bij soorten met witte wortels met een groen puntje is dit van belang.

Ademhaling is zo belangrijk dat sommige liefhebbers zelfs extra gaten in de bloempotten maken. Als u een vochtige serre of kas heeft kunt u proberen om een orchidee op een stukje kurk te kweken, maar eigenlijk is dat iets voor mensen met wat meer ervaring.
Tropische aardorchideeën (of ook wel tuinorchideeën genoemd) kunt wel u in gewone potgrond kweken maar deze moet dan wel zeer vochtdoorlatend gemaakt worden. Kant en klaar mengsel is te koop bij Judith Prins tuinorchidee. Vraag voor de zekerheid altijd of u te maken heeft met een aard- of een boomorchidee.
U kunt het beste één keer in de week zo veel water geven dat de hele pot doordrenkt is. Dit doet u het beste door de pot in een teiltje met water onder te dompelen en daarna goed uit te laten lekken. Met als voordeel dat de resten kalk en kunstmest uit de pot gespoeld worden. Dat is beter dan vaak een beetje, waarbij alleen de oppervlakte van de pot nat wordt.
Let bij besproeien en begieten goed op dat er niet te lang water in de bladoksels blijft staan. Om de een of andere reden kunnen ze daar niet goed tegen en gaan de bladeren rotten als het te vaak voorkomt, vooral als het wat koeler is.
Orchideeën houden van vochtige lucht. U kunt daarvoor zorgen door ze regelmatig te besproeien en ze (op een schoteltje) in een bak met vochtig grind of kleikorrels te zetten. De bodem van de pot mag niet constant nat staan, vandaar het schoteltje!


Licht

Zoals alle andere planten hebben ook orchideeen licht nodig om te kunnen groeien. Hoeveel licht hangt af van de soort. Sommige soorten houden van volle zon, terwijl andere weer met wat minder toekunnen. Denk eraan dat uw planten (net als uzelf) verbranden als ze in de lente te snel in direct, fel zonlicht worden gezet. Ze overleven het wel, maar er komen lelijke plekken op de bladeren. Als uw planten 's zomers buiten staan krijgen ze, ook op beschaduwde plekken, meer licht dan binnenshuis.


Temperatuur

Voor het gemak praten de liefhebbers altijd over koele, gematigde en warme soorten. Voor in huis zijn de gematigde soorten eigenlijk het meest geschikt. Koele soorten kunt u houden als u een onverwarmde en lichte kamer heeft. Bijna alle soorten vinden het prettig als de temperatuur 's nachts wat lager is dan overdag
Later zult u nog wel ontdekken dat er soorten zijn met een koele rustperiode en soorten die een paar maanden droog moeten staan om te gaan bloeien.

 

Voeding

Orchideeën hebben speciale orchideeënvoeding nodig.
Om u gerust te stellen: orchideeën zijn in het algemeen sterke planten, zeker de Phalaenopsis, Cambria en andere soorten die in tuincentra worden verkocht. Bovendien worden de ze in grote hoeveelheden gekweekt, zodat u zich niet schuldig hoeft te voelen als er per ongeluk een plantje dood gaat.

Probeer altijd de naam van uw plant te weten te komen. Dan kan een ander u een beter advies geven over de verzorging. Het is bijvoorbeeld raadzaam al uw orchideeën van een naamkaartje te voorzien.

Phaleanopsis

Dit zijn populaire planten. De naam betekent: “lijkend op een vlinder” en de bloemen lijken daar inderdaad een beetje op. Ze groeien in de natuur op boomstammen in het oerwoud van Zuidoost Azië. De wortels moeten kunnen ademen, dus ze moeten in een luchtig mengsel worden geplant. Ze hebben een vochtige omgeving nodig. Na de bloei moet u de bloemstengel boven het eerste oog afknippen. Door hun tropische afkomst houden ze van warmte. Ze hebben een nachttemperatuur van minstens 15°C nodig. Deze planten hebben niet bijzonder veel licht nodig. Er zijn vele kruisingen gemaakt en het zijn in het algemeen goede kamerplanten. U kunt ze het beste eens in de twee jaar verpotten

Cambria

Deze planten komen uit tropisch Zuid-Amerika. Ook zij groeien op bomen, zodat de wortels moeten kunnen ademen. Cambria houden van lichte, koele luchtige omgeving. In de zomer mogen zij buiten in de schaduw staan.
Als de bloemstengel uitgebloeid is deze helemaal onderaan eruit snijden.